© Netflix/La Casa De Papel

Na het succes van 'La Casa De Papel': hoe wordt geld bij ons gedrukt?

2 mei 2018

In de populaire Netflix-serie 'La Casa De Papel' zien we hoe een groep misdadigers aan de hand  van een tot in de puntjes uitgewerkt plan de Nationale Bank van Spanje weet te overvallen. Om vanuit de bank hun eigen bankbiljetten te drukken en zo in no time miljonair te worden. Maar hoe worden onze bankbiljetten eigenlijk gedrukt? En valt onze bank ook te overvallen?

Je kan er niet omheen. De Spaanse Netflix-reeks La Casa De Papel is razend populair en als je het nog niet gezien hebt, heeft een van je vrienden je waarschijnlijk al wel eens aangespoord om toch eens te kijken. Maar stel dat La Casa De Papel zich in ons land afspeelde, zou een overval dan mogelijk zijn?

La Casa De Papel

De Nationale Bank overvallen en gedurende enkele dagen zoveel geld drukken als je maar wil. Het klinkt een geweldig plan en het is precies wat er in La Casa De Papel gebeurde.

In de populaire Netflix-reeks zien we hoe een groep getrainde misdadigers de bank overvalt. Met een (bijna) waterdicht plan gaan ze binnen in de bank en drukken ze er miljoenen bankbiljetten. Of het hen uiteindelijk lukt om met het geld aan de haal te gaan, laten we jullie graag zelf ontdekken. Maar de reeks doet natuurlijk wel de vraag rijzen of je hier ook de bank kan overvallen en je eigen bankbiljetten kan drukken.

Waar wordt ons geld gedrukt?

De Belgische bankbiljetten worden gedrukt in de Nationale Bank van België, die gevestigd is in Brussel. Maar onze Nationale Bank drukt niet alle biljetten.

De Europese Centrale Bank (ECB) beslist jaarlijks welke biljetten waar gedrukt worden. In 2018 worden er in ons land enkel biljetten van 20 euro gedrukt. Vorig jaar drukte de Nationale Bank van België biljetten van 50 en 200 euro. Dus de Belgische persen zijn in staat om La Casa De Papel-gewijs miljoenen briefjes van 50 euro te drukken.

Biljetten die gedrukt zijn in België kan je herkennen aan het serienummer. Wanneer dit nummer begint met de letter Z is je biljet in België gedrukt. Begint je serienummer met een andere letter dan is het gedrukt in het buitenland. In welk land precies kan je nagaan op de site van de Europese Centrale Bank.

De Nationale Bank overvallen

Voor je je troepen begint te rekruteren en zoals El Profesor een masterplan in elkaar bokst, moeten we je toch even waarschuwen. Want de Nationale Bank van België overvallen, is lang niet zo makkelijk als het in La Casa de Papel lijkt.

Onze Nationale Bank wordt namelijk uitermate goed beveiligd en wij vermoeden toch dat ook de bewakingsagenten van de bank naar La Casa De Papel hebben gekeken. Waardoor je toch met een nóg sterker plan zal moeten afkomen. Als dat al mogelijk is, natuurlijk.

Lees meer

Dit al gelezen?