© iStock

Dankzij deze 5 gewoontes kan je 10 jaar langer leven

2 mei 2018

Uit een langdurig experiment van 43 jaar op meer dan 100.000 personen bleek dat je levensstijl een gigantisch effect heeft op je levensduur. Hieruit konden onderzoekers ook concluderen wat net positief is voor je lichaam. En blijkbaar kan je tien jaar langer leven door deze 5 gewoontes toe te passen. 

Dankzij het groot langetermijnonderzoek van de universiteit Harvard in de Verenigde Staten, leven we beter een beetje gezonder. Hierdoor zullen we enkele levensjaren kunnen toevoegen aan ons leven. Blijkbaar zouden deze 5 goede gewoontes ons een duwtje in de rug kunnen geven. Dit raden de onderzoekers ons aan.

1. Gezonder eten

Het klinkt heel erg cliché, maar gezond eten is erg belangrijk. Onderzoekers raden een gezonde variatie aan zoals veel fruit, groenten, granen en zuivel.

Het grootste gevaar is natuurlijk ongezond eten. We laten ons snel vangen en eten iets wat ongezond is zonder na te denken hoe slecht het eigenlijk is. Om meteen geen chips of pizza's meer te eten, is niet makkelijk. Maar probeer gewoon goed op te letten bij boosdoeners zoals rood vlees, verzadigde vetten en suikers.

Regelmatig bewegen

Uit het onderzoek bleek dat mensen die langer dan een half uur per dag bewogen, een hogere levensverwachting hadden. Het is aangeraden om elke dag 10.000 stappen te zetten. Daarnaast is het geen slecht idee om ook aan sport te doen.

Sporten en bewegen zorgt niet alleen voor een hogere levensverwachting, maar maakt een mens ook gelukkiger. Uit verschillende onderzoeken bleek zelfs dat je hierdoor tegen depressies kunt vechten. Daarnaast verlaag je risico's op hart- en vaatziekten en diabetes. Trek die loopschoenen maar aan!

3. Een goede BMI hebben

© iStock

Blijkbaar hadden mensen met een gezonde BMI, tussen 18,5 en 24,9, een hogere levensverwachting. Mensen die te zwaar of te dun waren, hebben een hoger risico op allerlei ziektes.

Je zou ook niet alleen naar je BMI moeten kijken, maar ook naar je middelomtrek. Ook het vet rond je buik kan problematisch zijn voor je gezondheid. 't is dus écht tijd om te gaan sporten ...

4. Niet veel alcohol drinken

De onderzoekers raden aan om niet te veel glazen alcohol te drinken. Vrouwen zouden slechts één glaasje mogen drinken per dag en mannen twee. Als je toch meer drinkt, kan je al risico lopen op verschillende ziektes zoals hartfalen en darm-, long- en borstkanker.

5. Helemaal niet roken

Bij sigaretten kunnen we niet zeggen om slechts één of twee te roken. Onderzoekers zeggen simpelweg dat je het beter niet doet.

Het viel wel op dat mensen die stopten met roken, ongezonder gingen eten. Zeker geen schitterend nieuws ... Dus als je stopt met roken, moet je je eetgewoontes zeker ook mee in het oog houden.

Mensen die helemaal niet rookten, hadden wel een hogere levensverwachting. Dus niet mee beginnen, is de boodschap!

Tijd om het een beetje beter te doen!

Lees meer

Dit al gelezen?