42 nummers die je volgens ons moet horen selecteerden we uit de afgelopen maand april

6 mei 2018

De lentekriebels staken de kop op in april, want er werd véél gezongen over de liefde. Ook opvallend: er is heel straf Belgisch werk uitgebracht deze maand, onder andere de comeback singles van Trixie Whitley, Hooverphonic, Stromae en Novastar én een samenwerking tussen Tamino en Colin Greenwood, de bassist van Radiohead. Zoals altijd staan de nummers in willekeurige volgorde op die manier dat ze een fijne playlist vormen. Die vind je helemaal onderaan.

1. Tamino feat. Colin Greenwood - Indigo Night

De lijn van onze eigen Belgische Tamino naar Radiohead is nu heel dun geworden. Radiohead-bassist Colin Greenwood kwam vorige zomer in het OLT Rivierenhof kijken naar een concert van Tamino waarna Tamino hem gewoon vroeg of hij geen baslijn wilde inspelen voor zijn nummer Indigo Night, dat ook al op zijn ep van vorig jaar te vinden was, maar nu dus een nieuwe versie heeft meegekregen.

Greenwood wilde dat graag doen en zo ging een droom voor Tamino in vervulling. De nieuwe versie van het nummer is effectief béter en het verschil is meer dan hoorbaar. En door deze samenwerking heeft Tamino ook meteen de weg gevonden naar de buitenlandse muziekblogs.

2. Stromae - Défiler

Er wordt al heel lang gespeculeerd over een mogelijke comeback van Stromae. Na zijn wereldtournee met 'Raçine Carrée' besloot Paul Van Haver even op te houden met muziek. Hij stortte zich op de mode en op het regisseren van clips voor anderen, maar de muziek helemaal opgeven deed hij niet. Er was de samenwerking met de Franse rapper Orelsan (La Pluie) en nu is er een volgende lap muziek.

Een lap inderdaad, want Défiler duurt bijna negen minuten. Voor alle duidelijkheid: het nummer is niet de voorbode van een nieuw album, maar wel de soundtrack van de eerste catwalkshow van zijn eigen kledinglijn bij het modecollectief Mosaert, Capsule n°5.

3. Trixie Whitley - Heartbeat

Wel helemaal terug en in verwachting van een nieuw album is Trixie Whitley. Daarop is het wel nog wachten tot de herfst, maar in tussentijd trekt ze wel al op solo Europese tournee. Daar zullen we nieuw werk horen, waaronder vast en zeker ook de nieuwe single Heartbeat. De single laat een lichte, maar opwindende koerswijziging horen, de productie staat op naam van Little Shalimar van Run The Jewels en...dat is wel enigszins te horen.

Op zaterdag 5 mei speelde ze in de kleine Rotonde van de Botanque, vanavond staat ze in de al even kleine AB Club. Beide concerten zijn uiteraard al helemaal uitverkocht.

4. Novastar - Home Is Not Home

Die AB Club is in trek, want ook Novastar stond daar dit weekend twee keer om nieuwe nummers in avant-première te laten horen en wel op vrijdag 4 en zaterdag 5 mei. Ook die concerten zijn al hopeloos uitverkocht.

Van Novastar kregen we ook al één nieuwe single te horen, Home Is Not Home. Het is een nummer dat op het eerste gehoor net iets te gemakkelijk lijkt, iets dat we van Joost Zweegers zelf al eerder en beter hebben gehoord, maar pas op: hoe meer je 't hoort, hoe groter de waardering wordt.

Naast de optredens in de AB Club heeft Novastar ook nog eens een stek te pakken op het hoofdpodium van Rock Werchter, maar ook de tickets voor die dag (zondag 8 juli) zijn al helemaal uitverkocht.

5. Frank Vander linden - Draag Het Als Een Man

Helemaal aan het begin van 2018 (op 4 januari) bracht De Mens-frontman Frank Vander linden zijn tweede volledige soloplaat uit. Hij wist het nog niet toen hij eraan begon, maar 'Nachtwerk' zou een plaat worden die helemaal in het teken zou gaan staan van zijn breuk met regisseur Kat Steppe. De eerste single Ik Dacht Aan Een Vrouw was wondermooi, de tweede single Draag Het Als Een Man is niet minder mooi en we zouden ook van harte de gehele plaat willen aanraden.

Frank Vander linden heeft het grootste gedeelte van zijn solotournee ondertussen al afgewerkt. Wie Frank nog aan het werk wil zien kan dat doen op het Na Fir Bolg festival in Vorselaar op 8 juli of op 4 augustus op het Dranouter Festival.

6. King Princess - 1950

Er schittert een nieuwe ster aan het firmament en ze noemt zichzelf King Princess. Haar echte naam is Mikaela Strauss en ze komt uit Brooklyn. 1950 was al Hotshot op Studio Brussel en werd al meer dan 50 miljoen keer gestreamd op Spotify.

In dit prachtige liefdesliedje gooit ze eventjes vrijwillig elke emancipatie af en wil ze terug naar het jaar 1950, naar de tijd waarin het nog aan de mannen was om de vrouwen te redden.

7. Halsey - Alone

Alone is dan weer de nieuwste single die uit 'Hopeless Fountain Kingdom' is getrokken, het eerste album dat ze volledig zelf geschreven heeft. In Alone klinkt vooral de zelftwijfel door wanneer ze zingt "I know you're dying to meet me/But I can just tell you this/Baby, as soon as you meet me/You'll wish that you never did."

Op 20 september zal ze alvast niet alleen zijn, want op die avond speelt ze in de AB en die is - ik ontwaar een rode draad in deze lijst - helemaal uitverkocht.

8. Sofi Tukker - Batshit

Het duurde even, maar eens Best Friend van Sofi Tucker in ons land aan de borst werd gedrukt, werd het meteen ook heel stevig aangedrukt. Nu is er de volgende single van het Amerikaanse duo die evenzeer geplukt werd uit hun debuutalbum 'Treehouse'.

Het Amerikaanse duo bestaat uit zangeres Sophie en dj Tucker en verder moeten we hier niet te veel over nadenken: laat je grijpen door de beat en de aanstekelijke riff die het nummer voortdrijft.

9. Mazzy Star - Quiet, The Winter Harbor

Mazzy Star is terug! We herhalen: Mazzy Star is terug! De legendarische dreampopgroep rond frontvrouw Hope Sandoval bracht sinds 2013 geen nieuw werk meer uit, maar heeft nu een nieuwe ep aangekondigd.

Op 1 juni verschijnt de ep 'Stil'l, met daarop twee nieuwe nummers, een bewerking van het uit 1993 stammende So Tonight That I Might See en That Way Again, een nummer dat live al vaker werd gespeeld, maar nog niet eerder op plaat verscheen. Van de nieuwe nummers is Quiet, The Winter Harbor als eerste vrijgegeven.

Nog beter nieuws is dat Mazzy Star ook opnieuw live data aan het aankondigen is. Voorlopig blijven die beperkt tot drie keer het Opera House in Sydney, maar zelfs daar zijn we al blij mee. Tot nu toe speelde Mazzy Star amper één keer in België: in 1996 in De Vaartkapoen in Sint-Jans-Molenbeek.

10. Father John Misty - Just Dumb Enough To Try

Nog een verliefde ziel lijkt Josh Tillman. Twee nieuwe nummers heeft hij in april uitgebracht, ze zijn allebei in de lijst te vinden.

In Just Dumb Enough To Try begint hij elke strofe met het aanstippen van één van zijn talenten, om dat dan onderuit te halen met het feit dat hij niets weet over de liefde en dat hij niets weet over zijn geliefde. Maar, zegt hij zelf, hij is "dom genoeg" om te proberen om haar nog een beetje langer in zijn leven te houden,

11. Danny Blue & The Old Socks - Be With Me (Youth Remix)

Twee grote muziekwedstrijden telt België tegenwoordig en Danny Blue & The Old Sucks haalde de finale in allebei. Na hun finaleplaatsen in Humo's Rock Rally en De Nieuwe Lichting was hun eerste single 6ft Tall Baby regelmatig te horen op Studio Brussel en in een rechtvaardige wereld zal dat met deze niet anders zijn.

Ze hebben hun nummer Be With Me onder handen laten nemen door de Britse producer Youth die onder andere al met The Verve en Paul McCartney werkte. Danny Blue & The Old Socks landt daarmee ergens bij melancholisch mooi en crazy as hell.

12. dirk. - Fuckup

dirk. was dan weer de bronzen medaille in Humo's Rock Rally van twee jaar geleden, hun eerste album 'Album' kreeg lovende reacties en met hun nieuwe single Fuckup lijkt nu eindelijk ook Studio Brussel te volgen.

I only hate myself when I fuck things up / And I fuck things up all the time" zingt Jelle Denturck, een slogan die mooi meezingpotentieel biedt op optredens. En het mag dan wel plezant zijn, er zit veel verdriet en zelfhaat in de tekst, die het pijnlijkst wordt wanneer Denturck "I'm the one that's left behind" kreunt.

13. Snow Patrol - Life On Earth

De comeback van Snow Patrol wordt goed onthaald, Don't Give In doet het goed en speelt zelfs mee in de Ultratop 50 en nu heeft Snow Patrol een tweede voorsmaakje de wereld in gestuurd. Life On Earth gaat helemaal terug naar de Snow Patrol van nummers als Run, Chasing Cars en Open Your Eyes: Snow Patrol op z'n best dus.

Wie Snow Patrol live wil meemaken moet deze zomer naar Rock Werchter, waar ze op vrijdag geprogrammeerd staan. Pas na de festivals zal er werk gemaakt worden van een clubtournee.

14. Let's Eat Grandma - Falling Into Me

Deze van de Britse groep Let's Eat Grandma is voor de liefhebbers van een groep als CHVRCHES. Falling Into Me gaat alle richtingen uit, maar weet al doende wel experiment met geweldig aanstekelijke popmuziek te verzoenen. Op 29 juni verschijnt hun nieuwe album 'I'm All Ears'.

15. Gavin James - Always

En dan komen we aan bij het hoofdstukje "verliefden." In Always lijkt de Ierse singer-songwriter Gavin James te pleiten voor het nemen van de sprong als je de vlinders in je buik voelt: "You're in my head, always" en dan "I'd rather choke on my bad decisions/Then just carry them to my grave."

De angel is te vinden op het einde, want er is helemaal niets meer over om voor te springen. Waar Always altijd een nummer over verliefdheid leek is het er eigenlijk eentje over een stukgelopen relatie. Knuffel, Gavin!

16. Leon Bridges - Beyond

Leon Bridges, die is er dan weer doodsbang voor dat zijn vlam echt de ware zou blijken te zijn. Hij ziet 'm haar al voorstellen aan zijn oma, zijn oma die haar goedgekeurd zou hebben. Denkt na: zal ze mijn vrouw worden? Zullen we kinderen krijgen? Het is een nummer over dat moment waarop je beseft: "Ik kan het niet langer ontkennen: ik ben verliefd." Beyond is bloedmooi.

Leon Bridges speelt op 2 november in de AB. Zorg maar gewoon dat je daarbij bent.

17. CHVRCHES - Miracle

CHVRCHES blijft in hoog tempo nieuwe nummers lossen uit hun aankomende nieuwe plaat, 'Love Is Dead' verschijnt op 25 mei. Ook hier gaat het over de Liefde, hoe kan het ook anders. In een aanstekelijk popstamper waarin Lauren Meyberry vraagt om een signaal als haar vlam haar ook ziet zitten. Op 6 juli speelt de band op Rock Werchter (dagtickets voor die dag zijn uitverkocht) en ook die zouden we niet laten schieten.

18. John Legend & BloodPop - A Good Night

We zeiden het al: het is april, de lentekriebels spelen op en iedereen is verliefd. Zo ook John Legend die er zelfs van overtuigd is dat diegene die hij net ontmoette zijn vrouw zal worden. De nieuwe single van John Legend is verre van een pianoballade en dat ligt aan BloodPop, de Amerikaanse producer die eerder Justin Bieber en Hailee Steinfeld hits bezorgde.

19. We Are Scientists - Not Another Word

Ook We Are Scientists lijken voor hun nieuwe album meer dan ooit naar de pop te neigen, maar als dat nummers van het niveau van Not Another Word blijft opleveren vinden we dat geen kwalijke revolutie. Het is zonder twijfel hun meest popgevoelige single tot nu toe, maar wel mét gitaarsolo.

20. Lykke Li - Deep End

Lykke Li is klaar om de wereld te laten weten dat ze terug is. Ze loste in april twee nieuwe nummers tegelijkertijd, waarvan wij Deep End selecteerden. Op dit nummer gaat de Zweedse meer en meer richting trap en hiphop. Of de rest van haar album 'So Sad, So Sexy' dat in juni zal verschijnen.

21. Florence & The Machine - Sky Full Of Song

Ondertussen heeft Florence Welch al haar echte nieuwe single Hunger voorgesteld, maar die krijgt - met een releasedatum op 3 mei - wellicht een plaatsje in ons volgende maandelijkse overzicht. Op Record Store Day liet Florence ook al een teken van leven horen met het voordien onuitgegeven Sky Full Of Song.

22. Jon Hopkins - Everything Connected

En dan wordt het eens echt tijd om de dansbenen uit te slaan, met Everything Connected van Kon Hopkins. Het is de tweede single uit zijn nieuwe album 'Singularity'. Het is techno, het is zomer en je kan er onmogelijk op stil blijven staan.

23. MØ - Nostalgia

De Deense MØ vermengt melancholie en uitstekende popmuziek in haar nieuwe single Nostalgia. Ze denkt na over die ene liefde die je hebt laten schieten en die misschien wel iets had kunnen worden. Het rijtje hits van MØ is ondertussen al een stevige lijst, Nostalgia zou best wel eens de volgende toevoeging op die lijst kunnen worden.

Lykke Li speelt op Dour deze zomer, op zondag 15 juli.

24. Anne-Marie - 2002

Meer nostalgie in de nieuwe single van Anne-Marie die een heerlijke zomer heeft beleefd in 2002. "We were only eleven/But acting like grownups/Like we are in the present, drinking from plastic cups/Singing, "love is forever and ever"/Well, I guess that was true."

Een stuk op tien singles heeft ze al momenteel en nu pas is haar debuutplaat 'Speak Your Mind' er. Anne-Marie kan je deze zomer op Rock Werchter aan het werk zien op donderdag 5 juli in KluB C!

25. Billie Eilish & Khalid - Lovely

Het is de tweede keer dat we Billie Eilish in deze reeks artikels aanhalen, na december 2017 toen ze een single uitbracht met Vince Staples. Billie Eilish groeide op in Los Angeles in een familie vol acteurs en muzikanten en ze kreeg thuis privéonderwijs. Op haar achtste zat ze bij een kinderkoor en op haar elfde al begon ze haar eigen nummers te schrijven. Toen ze haar eerste single in 2016 op Soundcloud postte ging die meteen viraal. Er werd een video bij het nummer gemaakt en sindsdien is ze vertrokken.

Haar nieuwe single Lovely is een samenwerking met Khalid en heeft bij ons al op repeat gestaan. Zoveel hartzeer op je 16e, dat kan niet goed zijn, maar als het nummers als deze blijft opleveren, dan juichen we het toe.

26. Hooverphonic - Romantic

April was ook de maand waarin Alex Callier voor de elvendertigste keer aankondigde dat hij een nieuwe zangeres voor zijn groep Hooverphonic had gevonden. Het gaat om Luka, het zeventienjarige meisje dat eind vorig jaar The Voice Van Vlaanderen won voor coach Alex.

De eerste single Romantic klinkt vintage Hooverphonic, wat Luka met de oudere nummers gaat doen, horen we op 28 december, want dan pakt Hooverphonic groots uit met een concert in de Lotto Arena.

27. The Colorist Orchestra & Lisa Hannigan - We, The Drowned

The Colorist Orchestra is een collectief muzikanten onder leiding van Aarich Jespers (eerder bij Zita Swoon) en Kobe Proesmans (eerder onder andere bij Gabriel Rios en El Tattoo Del Tigre). Met The Colorist Orchestra hebben ze een fascinerend concept bedacht: ze ontmantelen songs van andere artiesten en zetten ze vervolgens op een totaal andere manier weer in elkaar en dat doen ze allemaal mét samenwerking van de artiest in kwestie. Emiliana Torrini mocht al van deze behandeling profiteren, nu dompelt The Colorist Orchestra zich helemaal onder in de Ierse zangeres Lisa Hannigan.

28. Ben Howard - Nica Libres At Dusk

Ben Howard wil ook graag laten weten dat hij terug is. Dat deed hij met het acht minuten durende A Boat To An Island On The Wall, maar even later ook met deze Nica Libres At Dusk en die vonden we toch nog net iets mooier.Overigens, Nica Libres zijn Cubaanse sigaren.

Howard wordt steeds meer die singer-songwriter waar je even moeite voor moet doen, Keep Your Head Up en The Fear lijken ver weg. A Boat To An Island On The Wall duurde bijna acht minuten, deze nieuwe single heeft 6,5 minuten in de aanbieding waarvan we vooral de outro aan het hart drukken. Nica Libres At Dusk wordt de opener van zijn nieuwe album 'Noonday Dreams' dat op 1 juni zal verschijnen en doet je fijn wegdromen.

Wegdromen kan je ook op vrijdag 6 juli op Rock Werchter. Gewoon zorgen dat je tegen achten een mooi plekje in The Barn bemachtigd hebt.

29. Damien Jurado - Allocate

Van de ene meesterlijke singer-songwriter naar de andere, want als we dezer dagen één plaat willen aanraden dan is het wel 'The Horizon Just Laughed' van Damien Jurado. Het is zijn dertiende album (!) ondertussen en het is zijn grootste parel geworden. Hij produceerde de plaat helemaal zelf, begon er ook aan zonder ook maar iemand daarvan op de hoogte te stellen en kon daardoor meer dan ooit dicht bij zichzelf blijven. Net als in de nieuwe single staat het nieuwe album bol van de melancholie, maar is er tegelijkertijd wel optimisme in terug te horen.

Plaat van het jaar? Kanshebber!

30. Manchester Orchestra - No Hard Feelings

Manchester Orchestra hebben het genot van het coveren gevonden. Niet heel erg lang geleden deden ze het met Bad Things To Such Good People, nu hebben ze No Hard Feelings van The Avett Brothers onder handen genomen. Het resultaat was twee keer hetzelfde: hun versie is mooier dan het origineel.

31. Father John Misty - Disappointing Diamonds Are The Rarest Of Them All

Heel af en toe gebeurt het dat één artiest op één maand twee keer in deze lijst staat. Father John Misty mag nu aansluiten bij dat select kransje artiesten omdat we de twee nummers die hij onlangs uitbracht (zie ook Just Dumb Enough To Try hierboven) allebei meer dan de moeite vonden.

Het zijn de voorlopers van een nieuw album dat op 1 juni zal uitkomen en 'God's Favorite Customer' zal gaan heten. Precies vijf maanden later, op 1 november, staat Father John Misty in De Roma!

32. Seinabo Sey feat. Jacob Banks - Remember

Vorige maand selecteerden we de comebacksingle van Seinabo Sey - I Owe You Nothing - voor deze lijst, nu willen we ook nog graag Remember opnemen. Het is een samenwerking met Jacob Banks die ook op haar nieuwe tweede album zal staan, dat ze heeft aangekondigd voor ergens later dit jaar.

33. Girl Talk & Erick The Architect - Trouble In Paradise

Tijd voor een streepje hiphop! Er staat Greg Gillis op het geboortecertificaat van Girl Talk. Het is een zeer gewaardeerde naam binnen de hiphop, al stelde hij zich de voorbije jaren vooral ten dienste van anderen, zoals Freeway en Don Q. Nu brengt hij nog eens iets uit onder eigen naam, samen met Erick The Architect, een rapper uit Brooklyn. Kort, maar krachtig!

34. J. Cole - KOD

J Cole is bij ons nog niet zo'n klinkende naam, maar hij heeft net zijn vijfde album 'K.O.D.' uitgebracht en daar lijkt toch iets mee op til te zijn. 'K.O.D.' kwam meteen op nummer 1 binnen in de Amerikaanse Billboard 200 en werd de plaat met de beste openingsweek van het jaar tot nu toe. Momenteel staat J Cole met drie (!) nummers uit dit album in de top tien van de Amerikaanse Billboard 100. De titelsong is aanstekelijke vettige hiphop, maar vergis je niet: J Cole zingt hierin over zijn eigen drugverslaving.

35. Queens Of The Stone Age - Hideaway

'Villains' van Queens Of The Stone Age kennen we al een tijdje, de plaat die de band met Mark Ronson maakte dateert al van vorig jaar. Hideaway is daaruit de nieuwe single, een gezapige lekkere Queens-single waarop ze de poppy invloeden van Ronson even achterwege laten.

Op donderdag 5 juli speelt Queens Of The Stone Age op Rock Werchter.

36. Miles Kane - Loaded

Op die nieuwe single van Arctic Monkeys blijft het ondertussen ongeduldig wachten, hoewel hun plaat al op 11 mei uitkomt. Miles Kane, de boezemvriend van Alex Turner, heeft ons al wel nieuw materiaal gegund. Dit jaar zal Miles Kane 'Coup De Grace' uitbrengen en dat is - we geloofden het zelf niet! - zijn eerste soloalbum in vijf jaar.

Loaded belooft een meer laidback Miles Kane, we zijn benieuwd of dat op de gehele plaat ook zo zal zijn. Loaded klinkt alleszins veelbelovend en lijkt wat Last Shadow Puppets-invloeden te hebben opgezogen.

37. Blood Red Shoes - God Complex

Ook al vier jaar geleden dat we een album van Blood Red Shoes kregen? Jongens, de tijd vliegt!

Een nieuwe plaat is vooralsnog niet aangekondigd, maar God Complex doet ons daar wel stevig naar uitkijken. Het nummer klinkt een stuk donkerder dan wat we van de band gewend waren. Het is traag, episch en donker en dat zijn drie adjectieven die we eerder niet met deze band in verband hadden gebracht.

38. FIDLAR - Alcohol

Meestal krijgen we al braakneigingen als we het woord "punkrock" nog maar in de mond durven nemen, maar deze nieuwe single van FIDLAR is cool en overstijgt dat genre. Waar het nummer over gaat behoeft geen uitleg, Zac Carper bezingt in Alcohol dat zijn lever naar de knoppen is, dat hij terug bij zijn ouders woont en dat dat best cool is omdat hij dan geen huur moet betalen. Maar zo leuk blijft het niet.

FIDLAR speelt op 15 juli op Dour.

39. Jim James - Just A Fool

Ook Jim James zit in zijn nieuwe single weg te kwijnen van verdriet bij de bar. In zijn nieuwe single Just A Fool croont hij "Made another promise that should have never left my lips/ Now I'm wasting away behind the bar of this country cage/ Nowhere else to turn to try to quiet down my rage", waarna een heerlijke gitaarsolo losbarst.

Op 29 juni verschijnt 'Uniform Distortion', de derde soloplaat van Jim James, die we kennen als frontman van My Morning Jacket.

40. The Lemon Twigs - Foolin' Around

Vorig jaar tipte Bent Van Looy The Lemon Twigs al in Culture Club op Canvas. Hij noemde hen The Beatles van hun tijd, onze tijd dus. Nog volgens Bent spelen The Lemon Twigs "ouwemannenmuziek", maar dan wel gespeeld door jonge kerels. Allemaal waar en de nieuwe single Foolin' Around bewijst dat!

41. L.A. Salami - Jean Is Gone

Jean Is Gone, deze titel behoeft geen uitleg: L.A. Salami (zijn volledige naam is Lookman Adekunle Salami) kampt met een gebroken hart, maar zijn hart is niet zoals in de meeste nummers gebroken door een love interest, maar wel door een goeie vriend.

42. Oneohtrix Point Never - Black Snow

En dan om af te sluiten: Oneohtrix Point Never. Voor een nummer van Oneohtrix Point Never is Black Snow redelijk makkelijk te verteren, het hangt er maar vanaf wat je gewend bent.We zijn heel benieuwd naar het nieuwe album 'Age' dat op 1 juni zal verschijnen en samenwerkingen bevat met onder andere James Blake.

Lees meer

Dit al gelezen?