© Netflix

Het tweede seizoen van '13 Reasons Why' heeft een nieuwe trailer én een startdatum

1 mei 2018

'13 Reasons Why' was vorig jaar een een enorm succes op Netflix. Ondanks de controverse rond de expliciet getoonde zelfmoord werd snel beslist om een tweede seizoen te maken. Dat seizoen staat vanaf 18 mei op Netflix en de nieuwe trailer geeft ons eindelijk wat meer informatie over wat we mogen verwachten.

Het eerste seizoen van 13 Reasons Why gaat over Hannah Baker die na haar zelfmoord 13 tapes achterlaat voor personen die hebben bijgedragen aan haar wanhoopsdaad. Het was ook al snel de vraag hoe een tweede seizoen mogelijk was aangezien het verhaal af leek.

De makers en Netflix lieten al snel weten meer te zullen focussen op de andere personages die ook elk hun verhaal hebben. Ook worden de tapes vervangen en komen er enkele nieuwe personages. Netflix laat in het tweede seizoen van 13 Reasons Why dus meer en meer het boek waarop de reeks gebaseerd is, los, ook al omdat de auteur Jay Asher beschuldigd is van seksueel misbruik. Producer Selena Gomez bleef wel betrokken bij het programma.

Polaroidfoto's met een boodschap

Een eerste teaser gisteren lichtte al een tipje van de sluier op over het nieuwe seizoen. Deze keer draait het in 13 Reasons Why duidelijk rond polaroidfoto's. In de nieuwe trailer zien we dat verschillende personages zo'n foto krijgen met telkens een persoonlijke boodschap.

We zien onder andere Tony (Christian Navarro), Jessica (Alisha Boe), Bryce (Justin Prentice), Mr. Davis (Joseph C. Phillips), Hannahs moeder Olivia (Kate Walsh) en Clay (Dylan Minnette). Maar de belangrijkste rol lijkt deze keer weggelegd voor Tyler Down (Devid Druid).

School shooting ...

Het eerste seizoen van 13 Reasons Why eindigde, onder andere, met Tyler die een hele hoop geweren aan 't verstoppen was. Hij is overduidelijk degene die de polaroidfoto's heeft gemaakt en vermoedelijk ook heeft opgestuurd, maar wat is zijn plan?

Veel fans vermoeden dat de gepeste Tyler uit het vorige seizoen een school shooting wil doen. Daarmee zou 13 Reasons Why opnieuw een heel controversieel thema aansnijden, zeker gezien de recente gebeurtenissen in de Verenigde Staten.

... of toch niet?

Al lieten de makers enige tijd terug een andere plot twist uitschijnen. Dat Tyler overweegt om wraak te nemen op zijn pesters is duidelijk, maar komt het wel zover? De polaroidfoto's lijken een schreeuw om help en hopelijk worden de signalen deze keer wel op tijd gemerkt door zijn omgeving, iets wat bij Hannah niet het geval was.

We zien in de trailer alvast dat er op het bureau van Mr. Davis een foto/dossier ligt van Tyler. De school lijkt dus duidelijk de vreemde 'stalker' in de gaten te houden.

Groot geheim en samenzwering

Netflix zelf omschrijft het nieuwe seizoen als volgt: "Liberty High maakt zich klaar voor het proces, maar iemand lijkt er alles voor over te hebben om te waarheid rond de dood van Hannah verborgen te houden. Een reeks onheilspellende polaroids zorgen ervoor dat Clay en zijn klasgenoot een groot geheim ontdekken en een samenzwering om het stil te houden."

Eén ding lijkt ons alvast zeker: het tweede seizoen van 13 Reasons Why wordt zeker niet minder spannend dan het eerste. Vanaf 18 mei kan je alle 13 afleveringen bekijken op Netflix.

"The tapes were just the beginning"

Onderzoek met verrassende resultaten

Omdat het eerste seizoen van 13 Reasons Why thema's zoals zelfmoord, misbruik en pesten heel expliciet in beeld brengt, kreeg de reeks veel kritiek. Netflix hoorde die kritiek ook en besloot te onderzoeken hoe groot de impact van hun reeks nu écht was op jongeren.

De resultaten van die studie waren opvallend en zeker niet alleen negatief. 13 Reasons Why zorgde er voor bij een groot deel van de jongeren voor dat ze meer nadachten over hoe ze omgingen met anderen. De helft van hen verontschuldigde zich na de reeks zelfs bij iemand die ze slecht hadden behandeld.

Waarschuwing en persoonlijke boodschap

Toch kan er volgens Netflix nog meer gedaan worden en dus lanceren ze de website 13ReasonsWhy.Info met de nodige info voor wie hulp wil zoeken. Op het YouTube-kanaal van Netflix verschijnen ook heel wat echt gebeurde verhalen, ofwel vertelt door het slachtoffer, ofwel voorgelezen door iemand van de cast.

Ook volgt er voor iedere aflevering een speciale boodschap van de cast van 13 Reasons Why als waarschuwing. Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.

Bekijk hier de persoonlijke boodschap van de cast van 13 Reasons Why

Is 18 mei nog te lang wachten? Bekijk dan onze lijst met 50 beste Netflix-series!

Lees meer

Dit al gelezen?