© EPA

"Geef Donald Trump de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn werk met Noord-Korea"

30 april 2018

De Amerikaanse president Donald Trump verdient de Nobelprijs voor de Vrede na zijn werk met Noord-Korea. Dat zegt althans zijn Zuid-Koreaanse collega Moon Jae-in. Sinds vorige week liggen de beide Korea's voor het eerst in meer dan 65 jaar niet meer in oorlog met elkaar.

Trump hield vorig jaar voet bij stuk toen Kim Jong-un de Verenigde Staten voortdurend uitdaagde door met nucleaire wapens te dreigen. Dat heeft er volgens de Zuid-Koreaanse president voor gezorgd dat er vorige week voor het eerst sinds 2007 nog eens een Koreaanse top was, waarop beide landen beslisten om de vijandigheden te staken en ook aan een afbouw van het programma rond kernwapens te werken. In juni zou Trump zelf met Kim Jong-un rond de tafel gaan zitten.

Kernwapens

Voor Trump is het na een jaar als president zeker een overwinning geweest. Vorig jaar werd het hem behoorlijk warm onder de voeten toen Noord-Korea een kernbom testte die volgens experten veel sterker was dan de bommen die de Amerikanen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog op Japan hebben gedropt. Trump sprak zelf dreigende taal en eiste nieuwe sancties tegen Noord-Korea. Intussen werd ook China als belangrijke handelspartner van Noord-Korea onder de druk gezet om de orde in Pyongyang te helpen herstellen.

Nobelprijs

Waarom er nu plots vrede mogelijk is? Daar zijn uiteindelijk wellicht meerdere verklaringen voor. Uiteraard wou Kim Jong-un een oorlog met de VS vermijden, en ook de economische sancties begonnen steeds zwaarder te wegen. Volgens president Moon heeft Trump een groot aandeel in de gesprekken gehad. In een communiqué liet hij vandaag verstaan dat Trump er de Nobelprijs voor de Vrede voor zou moeten krijgen. Een reporter van Business Insider schreef onlangs zelfs dat Trump volgens hem iets verwezenlijkt heeft wat een normale president nooit had kunnen doen.

Lees meer

Dit al gelezen?