Huawei-CEO Richard Yu tijdens de voorstelling van de P20 en P20 Pro.

© Getty Images

Moet Huawei verder zonder Android?

30 april 2018

Huawei zou achter de schermen aan het werken zijn aan z'n eigen besturingssysteem. De Chinese techgigant gaat daarmee dus de concurrentie aan met Android van Google en iOS van Apple, al is dat niet meteen een vrije keuze. Een dispuut met de VS, waardoor ze geen Amerikaanse diensten meer zouden kunnen gebruiken, zou hen geen andere keuze laten. Zo ver is het momenteel nog niet, maar de Chinese gigant lijkt zich voor te bereiden op het ergste.

Huawei is al lang geen kleine speler meer op de markt. Met hun nieuwe P20 en P20 Pro gaan ze vlotjes de concurrentie aan met de andere grote namen. Maar nu willen ze Google en Apple ook op een andere manier gaan concurreren. Voorlopig werken de Huawei-smartphones op Android, het besturingssysteem van Google. Maar dat zou binnenkort wel eens gedaan kunnen zijn. Want problemen met de VS zou hen dwingen hun eigen besturingssysteem te gaan maken.

Worst case-scenario

De relatie tussen het Chinese bedrijf en de VS loopt al langer stroef, maar vorige week zou het conflict een (voorlopig) dieptepunt bereikt hebben. Het Amerikaanse departement van Justitie zou een onderzoek gestart zijn naar Huawei, omdat ze sancties die tegen Iran opgelegd waren, hebben geschonden. En dat zou verstrekkende gevolgen kunnen krijgen voor de Chinese techgigant. Daardoor zou hen verboden worden nog Amerikaanse technologieën en diensten te gebruiken.

Dat zou een streep door de rekening zijn voor Huawei. Zo zouden ze geen gebruik meer kunnen maken van het Android-platform van Google, maar ook qua hardware zou het voor Huawei een pijnlijke zaak kunnen betekenen. Zo gebruiken ze, onder andere, ook Qualcomm-chips in hun smartphones.


Dat zou echter het worst case-scenario zijn voor de Chinese techgigant. Maar toch bereiden ze zich bij Huawei voor op het ergste. Daarom zouden er al een tijdje plannen zijn om hun eigen OS te gaan opzetten. Die geruchten gaan al sinds 2012, wanneer het rivaliserende ZTE een gelijkaardig verbod kreeg opgelegd, de ronde, maar door het recent geopende onderzoek zou alles in een stroomversnelling zijn gekomen.

Google en Apple bedreigen

Officieel ontkent Huawei plannen te hebben voor een eigen OS. "Het is een zaak van capaciteit en noodzaak", zei Zhao Ming, directeur van dochterbedrijf Honor, daar recent nog over op een conferentie. "Er bestaat geen twijfel over dat Huawei in staat is om dat te bewerkstelligen, maar voorlopig denk ik niet dat het noodzakelijk is."

Mocht het echter zo ver komen, is het nog maar de vraag of er iets kan gedaan worden aan de dominantie van Google en Apple. Zowat alle andere besturingssystemen stierven ondertussen een stille dood. De Windows Phone werd zelfs door Gates en co zelf opgegeven, Blackberry is dood en begraven, en ook Tizen, de OS van Samsung, en Symbian (een samenwerkingsverband tussen onder ander Nokia, Ericsson, Panasonic en datzelfde Samsung) kwamen nooit van de grond. Huawei zal met een enorm sterke OS moeten komen, wil het Google en Apple kunnen bedreigen.

Lees meer

Dit al gelezen?