© iStock

Wie pure chocolade eet, heeft minder stress en een beter humeur

30 april 2018

Pasen is nog maar enkele weken achter de rug, maar die bergen van chocolade hazen en eitjes zijn al lang achter de kiezen. Nu afkicken en opnieuw gezond doen, zou je denken? Think again! Uit twee recente onderzoeken blijkt dat het eten van pure chocolade positieve effecten kan hebben op je stressgehalte, eventuele ontstekingen, je humeur, je geheugen en je weerstand. Het gaat wel om chocolade met minstens 70 procent cacao. Smullen maar!

Twee nieuwe studies tonen aan dat bepaalde soorten van pure chocolade goed zouden zijn voor de gezondheid. De studies werden vorige week voorgesteld op Experimental Biology 2018, een jaarlijkse hoogstaande meeting van wetenschappers in de Amerikaanse stad San Diego.

“We hebben de invloed van donkere chocolade op neurologische functies jarenlang bekeken vanuit een ‘suikerstandpunt’. Hoe meer suiker, hoe blijer we zijn”, zegt professor Lee S. Berk van de School of Allied Health Professions die beide onderzoeken leidde.

“Dit is de eerste keer dat de impact van grote hoeveelheden cacao onderzocht is in dosissen zo klein als gewone chocoladerepen gedurende korte of lange periodes.”

Mentale én fysieke gevolgen

De conclusie: het eten van pure chocolade met een cacaogehalte van minstens 70 procent en zo’n 30 procent organische suikerriet, heeft positieve gevolgen op je stressgehalte, eventuele ontstekingen, je humeur, je geheugen en je weerstand.

Het is al sinds jaar en dag bekend dat cacao een belangrijke bron is van flavonoïden, gezonde voedingsstoffen die voor smaak zorgen. Maar dit is de eerste keer dat het effect ervan effectief op mensen getest wordt om te zien hoe cacao onze cognitieve, hormonale en cardiovasculaire gezondheid kan beïnvloeden.

De flavonoïden in cacao werken als extreem krachtige antioxidanten en ontstekingsremmers.

Ontstekingsremmend

De eerste studie bracht het effect van chocolade (70 procent cacao) op het immuunsysteem in kaart met een focus op pro- en anti-ontstekingscytokinen.

De resultaten wijzen erop dat cacaoconsumptie verschillende intracellulaire stelsels upreguleert. Daardoor kunnen fenomenen zoals hersenhyperplasie, ontstekingen of vergroeiingen, vermeden worden.

Positief effect op gedrag en gemoedstoestand

Het tweede onderzoek legde de focus op de elektro-encefalografische reactie (de elektrische activiteit van de hersenen) op het consumeren van 48 gram pure chocolade (70 procent cacao). De hersenactiviteit werd elektrisch gemeten, 30 minuten na het eten van de chocolade (een acute periode) en 120 minuten erna (een chronische periode).

De conclusie: pure chocolade met een cacaogehalte van 70 percent cacao verbetert de neuroplasticiteit in de hersenen. Dat zorgt voor een verbetering op het vlak van gedrag en gemoedstoestand.

Lees meer

Dit al gelezen?