© epa

Schappen van je Lidl straks helemaal leeg?

30 april 2018

Meer dan honderd filialen van supermarktketen Lidl zijn sinds woensdag gesloten. De werknemers protesteren tegen de te hoge werkdruk. Sinds gisterenavond zijn ook alle distributiecentra van de keten in ons land geblokkeerd. Lidl hoopt dat vandaag tweehonderd van de driehonderd winkels kunnen opengaan, maar wat er daar nog in de schappen zal liggen is maar de vraag.

Het sociaal conflict bij Lidl breidt dus steeds verder uit. Militanten blokkeren nu alle vijf de distributiecentra in ons land. De actie werd gestart door de Franstalige socialistische vakbond, maar uit solidariteit sloten de Vlaamse collega’s zich aan.

Zaterdag werden de distributiecentra in Courcelles, Marche en Genk geblokkeerd. Gisteren volgden Wevelgem en Sint-Niklaas.

Chauffeurs die komen aangereden, moeten terug naar huis rijden. Veel werknemers vreesden gisteren ook dat ze door de blokkering sowieso niet zullen kunnen werken. Ze vroegen zich af of ze zich vandaag als staker moeten melden om geen loonverlies te lijden. Bij de christelijke vakbond LBC vond daarover gisteravond overleg plaats.

Overleg afgesprongen

Het overleg tussen vakbonden en directie van vrijdag is zonder akkoord afgesprongen. De directie lanceerde er een tijdelijk voorstel, in afwachting van structurele maatregelen.

Om de werkdruk te verlichten, wil de ­supermarktketen aan elke winkel 42 uur extra arbeidskracht per week toezeggen. De socialistische BBTK-Setca weigerde dat verzoeningsvoorstel te verdedigen, omdat het slechts voor zes maanden geldt.

Lees meer

Dit al gelezen?