© epa

Thibaut Courtois slaat stevig terug naar Marc Wilmots: klacht wegens laster en eerroof

25 april 2018

Marc Wilmots zit in een oorlogje met de familie Courtois. De ex-bondscoach trapte nog eens flink na. Hij beschuldigde in een tv-interview Rode Duivel Thibaut Courtois om via z'n vader de opstelling van de ploeg te hebben gelekt. Die reageert woest: hij sleept Wilmots voor de rechter. 

"Ik heb moeite met het gegeven dat als ik om 18 uur mijn theorie geef, om 18.15 uur de opstelling op alle websites staat. Dat wil zeggen dat een speler de opstelling heeft verkocht. Dat is erg. Franse journalisten vertelden me dat ze bewijzen hadden dat het de vader van Thibaut Courtois was. (...) Dat betekent dat je je vaderland niet respecteert." Dat verklaarde Wilmots in een interview met belN Sports, een Franse sportzender.

Die uitspraak, inclusief de beschuldiging dat Thibaut Courtois dus geen echte patriot is, is zwaar in het verkeerde keelgat geschoten bij de internationale topkeeper. Zoon en vader Courtois slepen de ex-bondscoach Marc Wilmots voor de rechter wegens laster en eerroof. De grove middelen dus, al is de kans niet echt groot dat ze dergelijk proces winnen: het is een eerder symbolische procedure waarbij de Belgische rechter niet vaak de klagers gelijk geeft.

Vader Courtois onderneemt dan toch stappen

Dat het zo ontspoort tussen Wilmots en de Rode Duivel, is toch een beetje een verrassing. Want meteen na het interview had vader Courtois nog laconiek gereageerd, "dat hij het moddergooien over ging laten aan Wilmots". "Als je je zo wil verlagen, moet je dat maar doen."

Maar in een post op Facebook kondigde de familie dan toch plots aan stappen te zullen ondernemen.

© Facebook

"Moi, je"

De relatie tussen Wilmots en z'n spelers verziekte op het eind van z'n loopbaan als bondscoach helemaal. Z'n bijnaam bij de Rode Duivels was "moi, je", omdat Wilmots ongeveer elke speech of tussenkomst of peptalk begon met een anekdote of uitspraak over zichzelf en zijn carrière als speler. Maar die was nooit op het niveau van veel van de huidige Duivels. Dat leidde tot frustraties en hoongelach.

Erger werd het toen het besef kwam dat Wilmots ook tactisch zwaar tekort schoot, en Courtois dat ook voor de camera's kwam vertellen. De topkeeper gaf mee dat er nooit deftig getraind werd op tactiek en dat er geen systeem stond. De nederlaag in Frankrijk tegen eerst Italië en daarna de uitschakeling tegen Wales werden in de bak van Wilmots geschoven. Wilmots verliet z'n job als een vat vol frustraties en ging uiteindelijk aan de slag als bondscoach van Ivoorkust. Ook daar werd hij weer ontslagen na slechte resultaten.

Lees meer

Dit al gelezen?