© ku leuven

De nieuwe supercomputer van KU Leuven beschikt over AI en is zo krachtig als 20.000 smartphones

24 april 2018

Artificiële intelligentie (AI) is tegenwoordig al wat de klok slaat in techland. Ook de KU Leuven springt op de kar met een supercomputer uitgerust met AI. Het toestel wordt in samenwerking met computerbouwer Hewlet Packard gebouwd en zal zo krachtig zijn als 20.000 smartphones.

De nieuwe supercomputer van de KU Leuven zal ‘Genius’ heten en is een zogenaamde high-performance computers (HPC). Die zal AI-workloads draaien, dus op eigen houtje inzichten verwerven uit gigantische datasets. Dat laat de universiteit zelf weten in een persbericht.

Op termijn is dat goed nieuws voor de wetenschap, maar ook voor de economie en innovatie omdat academici en bedrijven vruchten zullen kunnen plukken van de resultaten van ‘Genius’.

Zowel bedrijven als universiteit

De jongste tijd worden zo’n HPC’s steeds vaker gebruikt voor het verwerken van grote datasets tot bruikbare inzichten. ‘Genius’ zal in het Vlaams Supercomputing Centrum (VSC) staan. Daar zal ze zowel gebruikt worden door universitair personeel als VSC-gebruikers uit het bedrijfsleven. Op universitair vlak wordt er van de supercomputer gebruikgemaakt in onderzoekstakken als moleculaire modellering, techniek, fysica, chemie, klimaatwetenschappen, astronomie en psychologie.

De KUL en Hewlet Packard gaan onderzoekers training aanbieden om kennis en vaardigheden te ontwikkelen om de ‘Genius’ te kunnen bedienen.

20.000 smartphones in één

De ‘Genius’ is gebaseerd op nieuwe technologieën voor HPC-workloads. Het is gebouwd op HPE Apollo k6000-systemen en HPE Gen10 computeservers die ontwikkeld zijn om 600 teraflops aan rekenkracht te leveren met ondersteuning van NVIDIA Tesla P100 GPU accelerators.

Met 600 teraflops aan kracht en 28 terabytes aan geheugen, heeft ‘Genius’ meer kracht en geheugen dan ruim 20.000 smartphones samen.

“Voorsprong op andere universiteiten”

“Als innovatieve universiteit bij uitstek biedt de KUL onderzoekers een waaier aan mogelijkheden en voordelen van een top-notch HPC-systeem aan. Zo kunnen ze nieuwe inzichten ontdekken, wat ons een voorsprong geeft op andere universiteiten”, zegt Jan Ooghe, verantwoordelijke bij de KUL voor Onderzoeksfaciliteiten.

“We zien AI als een nieuwe krachtige methode in wetenschappelijk onderzoek, waarbij HPC een belangrijke rol speelt. Dit nieuwe systeem zal met haar krachtige GPU-sectie onze onderzoekers ongetwijfeld helpen.”

Lees meer

Dit al gelezen?