© getty

Eerste penistransplantatie met balzak is een feit, en ja, bijna alles werkt zoals het moet

24 april 2018

Een Amerikaanse soldaat die in Afghanistan zijn geslachtsdelen was kwijtgeraakt, heeft in het Johns Hopkins-ziekenhuis in Baltimore een donorpenis en scrotum gekregen. En dat is een primeur. De artsen zijn optimistisch dat de man weer zo goed als normaal zal kunnen plassen en "ook zijn seksuele functies terugkrijgt".

In 2014 voerden artsen in Zuid-Afrika de eerste penistransplantatie succesvol uit. Tot dusver was het nog nooit voorgekomen dat een penis en een scrotum met succes werden getransplanteerd.

Elf chirurgen waren 14 uur lang in de weer voor de operatie. Ze moesten onder meer de huid, spieren, pezen, zenuwen, botten, bloedvaten en een deel van de buikwand transplanteren.

De operatie vond plaats op 26 maart, er zijn geen complicaties geweest sindsdien en de militair, die anoniem wil blijven, zal later deze week weer naar huis mogen.

Geen testikels

Overigens is bij de operatie alleen de balzak getransplanteerd en niet de inhoud. Aan het transplanteren van donorballen hebben artsen zich nog niet gewaagd. Het roept een ethisch dilemma op: stel dat de patiƫnt kinderen krijgt met het zaad uit donortestikels, wie is dan de vader van het kind?

"Sommige oorlogswonden blijven verborgen en daarom is hun impact niet erkend", zegt Andrew Lee, hoofd van de betreffende ziekenhuis afdeling van de John Hopkins University. "Genitale wonden zijn een onbesproken letsel."

Lees meer

Dit al gelezen?