© EPA

Rusland bant Telegram en daardoor verlies je er toegang tot veel bekende websites

18 april 2018

In Rusland hebben internetgebruikers internetproblemen als een gevolg van de poging van de autoriteiten om mensen de toegang tot de berichtenapp Telegram te ontzeggen.

Telegram is een steeds bekender alternatief voor de berichtenapp WhatsApp. Het belangrijkste verschil: Telegram speelt geen gegevens door aan Facebook.

Meer dan vier miljoen IP-adressen zijn door de Russische mediaregulator Roskomnadzor geblokkeerd nadat een rechtbank het voorstel van het orgaan goedkeurde om geen toegang meer te verlenen tot de app. Dat meldt de BBC.

Ook webwinkels, online games, waaronder Guild Wars en World of Warships, en Viber, een andere berichtenapp, zouden getroffen zijn door de maatregel.

Bovendien zou het niet meer mogelijk zijn om nieuwe posts te plaatsten op de populaire Russische sociale netwerksite Odnoklassniki. Dat meldt de Russische nieuwswebsite Mediazona. Zelfs online bankieren zou nu moeilijk verlopen in het land.

Roskomnadzor-hoofd Alexander Zharov zei gisteren nog dat zijn media-orgaan Google en Amazon geïnformeerd heeft over het blokkeren van de IP-adressen voor hun diensten om de Telegram-barricade verder te kunnen doorvoeren. Aan de Amerikaanse bedrijven werd ook gevraagd om Telegram uit hun Russische app stores te verwijderen.

Terrorisme als argument

De aanleiding voor de blokkering is dat ze bij Telegram weigerden om de encryption keys (gegevens om de inhoud van boodschappen te versleutelen) door te spelen aan de Russische autoriteiten.

De Russische Federale Veiligheidsdienst beweert dat de app zo ongestoord gebruikt kan worden door terroristen.

Bij Telegram zeggen ze dan weer dat de app zo in elkaar zit dat de Telegram-medewerkers zelf geen toegang hebben tot de encryption keys.

Omzeilingen

De Russische Telegram-oprichter Pavel Durov reageert dat de blokkering “ongrondwettelijk” is omdat die het recht op privacy van briefwisseling zou schenden. Hij maande gebruikers dan ook aan om Telegram te blijven gebruiken.

Durov, die momenteel in Dubai leeft, benadrukte nog dat minder dan 7 procent van de Telegram-gebruikers in Rusland gevestigd is, maar dat het voor hem van “persoonlijk” belang is om hen te helpen. De techondernemer gaf mee dat hij bitcoin investeert in Virtuele Privénetwerken (VPN) zodat Telegram-gebruikers de ban kunnen omzeilen. Hij is bereid om daar “miljoenen dollars” in te steken.

De blokkade is van kracht sinds maandag. Sommige Russische Telegram-gebruikers geven nu aan dat ze de app nog steeds kunnen gebruiken, zelfs zonder een VPN.

Volgens de Russische technologiewebsite Akket gebruikt Telegram nu een feature om het IP-adresprobleem te omzeilen door de servers van onder andere Apple, Google en Microsoft te gebruiken.

Lees meer

Dit al gelezen?