© Joods Actueel

CD&V Antwerpen zet orthodoxe joodse leider die vrouwen geen hand wil geven op de lijst

17 april 2018

CD&V heeft zelf nog niks bevestigd, maar volgens het joodse blad Joods Actueel krijgt de orthodoxe jood Aron Berger een plaats op de Antwerpse lijst bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Zijn plaats op de lijst roept veel vraagtekens op omdat de man vrouwen geen hand wil geven.    

Volgens Freilich, de hoofdredacteur van het medium Joods Actueel krijgt Aron Berger de 9de plaats op de lijst van CD&V Antwerpen bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. In het artikel spreekt de hoofdredacteur over een primeur, “een belangrijke mijlpaal voor de politiek en voor de chassidische joden.” Tot nu heeft CD&V zelf nog niet gereageerd op deze feiten.

Standpunten

In het interview met het blad wordt er hem gevraagd of hij vrouwen een hand zal geven. Op die vraag antwoord hij: “Als ultraorthodoxe jood hou ik mij aan de regels van mijn geloof. Ik ben dan ook blij dat CD&V begrip toont voor mijn overtuiging. Het heeft niets te maken met een gebrek aan respect voor vrouwen, maar het is vooral respect voor mijn echtgenote.” Deze uitspraak lokt heel wat reactie uit.

Ook zijn standpunt tegenover ritueel slachten doet heel wat vragen oproepen. Hij is voor ritueel slachten, want het is deel van de religie. Hij benadrukt dat voor hem respect voor dieren uiterst belangrijk is en dat alles wordt uitgevoerd door professionals. "Ik sta voor respect voor mens, dier en religieuze rechten. Mijn slagzin is: respect voor iedereen voor zover ze respect tonen voor anderen," zegt Berger verder in het interview.

Veel controverse

Ondertussen is er veel controverse ontstaan over die ultraconservatieve standpunten van Berger. Ook reacties van binnen CD&V zelf. Zo wijst Kris Peeters, lijsttrekkers in Antwerpen, erop dat iedereen die op de lijst staat de gelijke positie van man en vrouw respecteert. Dat dat nogal ingaat tegen wat Berger preekt in zijn interview blijkt uit de vele reacties onder de tweet van Peeters.

En volgens Hendrik Bogaert hoort iemand die in strijd gaat met de basiswaarden van de partij niet op de lijst. CD&V bevestigt nog niets, op woensdag wordt er een persconferentie gehouden waarin er antwoorden zullen gegeven worden.

"CD&V moet banden breken met katholieke kandidaten"

Joods Actueel heeft ondertussen ook gereageerd op de beschuldigingen binnen CD&V. Ze wijzen erop dat vrouwen niet toegelaten zijn en de partij daarom banden moet breken met alle katholieke kandidaten op hun lijsten. De getagde kopstukken van de partij hebben nog niet gereageerd op die uitspraak

Volgens VRT NWS is de Antwerpse afdeling van de CD&V echter niet van plan om Aron Berger te laten vallen. Hij zou morgen voorgesteld worden.

Lees meer

Dit al gelezen?