© getty

Kendrick Lamar eerste rapper ooit die prestigieuze Pulitzer wint

17 april 2018

Kendrick Lamar heeft een Pulitzer-prijs gewonnen, en het is de eerste keer in het honderdjarig bestaan van de prestigieuze Amerikaanse prijzen voor journalistiek, literatuur, theater en muziek dat die naar een rapper gaat.

Lamar won de Pulitzer voor muziek met zijn album 'Damn.', dat vorig jaar uitkwam. De Pulitzer Prize is een prestigieuze Amerikaanse prijs in diverse categorieƫn op het gebied van journalistiek en literatuur. Die wordt al sinds 1917 uitgereikt. Joseph Pulitzer, een Amerikaanse krantenmagnaat, stelde de prijs in.

Het is voor het eerst in de 100 jaar dat een artiest wint die geen jazz of klassieke muziek maakt. Lamar kreeg de prijs omwille van zijn "diepe teksten en mix van onder meer hiphop, soul, funk, poƫzie".

Weinstein

Zowel The New York Times en het tijdschrift The New Yorker wonnen dit jaar Pulitzers voor hun artikelen over de van seksueel misbruik beschuldigde Hollywoodmogul Harvey Weinstein. The Washington Post won de prijs voor onderzoeksjournalistiek voor hun coverage over de omstreden Republikein Roy Moore, die minderjarigen misbruikte.

Fotograaf Ryan Kelly kreeg een prijs voor de foto van het moment waarop een auto meerdere mensen aanreed tijdens een protest in Charlottesville.

Lees meer

Dit al gelezen?