© getty

Maken de Russen zich klaar om grootschalige cyberoorlog te ontketenen?

17 april 2018

Russische staatshackers zouden momenteel miljoenen apparaten over de hele wereld proberen te hacken volgens Amerikaanse en Britse veiligheidsdiensten. De Russen zouden de gehackte apparatuur willen gebruiken om te spioneren, gevoelige gegevens in handen te krijgen en netwerken af te kunnen tappen. Daarnaast zou Moskou met de hacks de basis leggen voor eventuele grootschalige digitale aanvallen in de toekomst.

In een document dat Alert TA18-106A heet, wordt gedetailleerd aangehaald hoe de Russen netwerkapparatuur aan het aanvallen zijn. De waarschuwing is bedoeld voor fabrikanten van netwerkapparatuur, internetproviders, openbare instanties en bedrijven. Ze worden aangeraden om maatregelen te nemen.

Het Britse National Cyber Security Centre (NCSC), het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid en de FBI identificeren zes "etappes" in de strategie van de Russen: Reconnaissance, Weaponization, Delivery, Exploitation, Installation en Command and Control. Er worden ook verschillende oplossingen aangereikt.

De Russen zouden de apparatuur willen gebruiken om te spioneren, gevoelige gegevens in handen te krijgen en netwerken af te kunnen tappen. Daarnaast zou Moskou met de hacks de basis leggen voor digitale aanvallen in de toekomst.

Het is de eerste keer dat Britse en Amerikaanse diensten gezamenlijk waarschuwen voor een internetdreiging en advies geven over hoe te handelen.

Lees meer

Dit al gelezen?