© istock

In de UK hebben ze drastische suikertaks ingevoerd voor frisdrank. Maar hij werkt wel

16 april 2018

Een erg drastische suikertaks op frisdrank die sinds begin deze maan geldt in Groot-Brittannië, is een groot succes. Niet omdat die een pak geld in het laatje brengt, maar wel vanuit gezondheidsperspectief: veel frisdrankproducenten hebben de hoeveelheid suiker in hun producten spectaculair verlaagd. Alleen Coca-Cola weigert aan z'n recept te sleutelen en die is ineens 25% duurder geworden.

De Britse maatregel maakt onderscheid tussen frisdrank met 5 tot 8 gram suiker per 100 milliliter (fruitdranken en veel limonades) en frisdrank die meer suiker bevat (cola, energiedrank). De prijs van frisdranken uit de eerste groep is bijna 20% per liter gestegen, die van dranken uit de tweede groep zelfs 25%.

Frisdranken met minder dan 5 gram suiker per 100 milliliter worden vrijgesteld van de taks (evenals) fruitdranken zonder toegevoegde suiker. En de maatregel is nu al een succes: de meeste fabrikanten hebben erg snel ingespeeld op de nieuwe regels. Ze hebben de hoeveelheid suiker gewoon verlaagd tot die onder die 5 gram zit. De consument betaalt daardoor dus niet meer.

Fanta en Sprite zijn twee voorbeelden: tot voor kort zat in de niet-light-versie van die twee nog 8 gram suiker per 100 milliliter, nu minder dan 5. Ook de huismerken van de meeste grote warenhuizen hebben zo'n strategie gevolgd voor hun niet-light frisdranken.

Voor Theresa Mays begroting is dat een opdoffer van 300 miljoen euro - de taks zou het dubbele moeten opbrengen, maar voor de volksgezondheid is het dus wél een opsteker. Ook al omdat vooral jongeren de frisdranken drinken die nu verlaagd zijn in suiker. Zoals het er nu uitziet zal dan ook het vooropgestelde doel, om de suikerinname die de jeugd tot zich neemt via drank met 80% te verminderen, gehaald worden.

De uitzondering: Coca-Cola

Een uitzondering is Coca-Cola, dat weigert te sleutelen aan het recept. In "gewone" Coca-Cola zit 10,8 gram suiker per 100 ml, en da's dus nu het dubbele van wat in "gewone" Fanta of Sprite zit in de UK. Bovendien is de verkoop van Fanta en Sprite sinds die in suiker werd verlaagd niet afgenomen. Maar, Coca-Cola zit nog altijd met een kater van toen ze New Coke introduceerden in 1985, met een veranderd recept. Dat werd een drama waardoor moest teruggeschakeld worden naar het oude recept.

Wat dat betekent is dat Coca-Cola z'n flessen van 1,75 liter heeft gekrompen tot anderhalve liter in de UK, en dat zo'n fles nu 2,3 euro kost (25 cent meer dan eentje van 1,75 liter kostte). Een fles Coke van 500 ml is in één klap bijna 30 eurocent duurder geworden (van 1 pond naar 1.25 pond). Wat het effect is op de verkoop is nog niet bekend.

Lees meer

Dit al gelezen?