© epa

Tandloze tijger EU praat vandaag nog maar eens over sancties tegen Rusland en Syrië

16 april 2018

Vandaag zitten de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU nog eens samen om het over sancties te hebben. Maar gaat het allemaal veel helpen? Tegen Rusland lopen al vier jaar sancties, de Belgische eerste minister Charles Michel (MR) stelde die in januari nog in vraag. 

In Luxemburg zit Didier Reynders (MR), de minister van Buitenlandse zaken, samen met z'n collega's Europese ministers van Buitenlandse Zaken om te bekijken of ze sancties tegen Rusland verder verlengen of niet. Maar met het huidige conflict met Syrië in het achterhoofd, is de kans niet echt groot dat de EU nu de sancties zou gaan verlichten. Die straffen tegen Rusland lopen al vier jaar, sinds Vladimir Putin de Krim annexeerde.

En eigenlijk is de relatie sindsdien geen spat verbeterd. In januari nog ging premier Charles Michel (MR) naar Moskou om de boel wat te ontdooien, om "opnieuw de dialoog te herstellen tussen Rusland en Europa", zoals hij zelf stelde. Dat leek een redelijk succes, maar ondertussen volgt het ene conflict het andere op.

De Russen raakten zwaar in ruzie met het VK over de ex-spion Sergej Skripal, die werd vergiftigd in Engeland. Europa stuurde een reeks Russische diplomaten terug. En toen kwam er de militaire clash in Syrië, waarbij Engeland, Frankrijk en de VS raketten stuurden naar doelwitten van het Syrische regime, gesteund door diezelfde Putin.

Sterke Russische beer

Putin blijft zo het Westen uitdagen. In de recente kiescampagne, die hij met vlag en wimpel won omdat er nauwelijks serieuze tegenkandidaten mochten meedoen, was dat ook het centrale thema: hij is de sterke Russische man die geen schrik heeft van de VS of Europa. De beïnvloeding van de VS-verkiezingen, of andere cyberaanvallen, naast zijn openlijke steun voor de Syrische dictator Assad, of de aanval op Skripal met gif: het zijn allemaal 'prestaties' die Putin in de ogen van de Russen 'sterk' maakt.

Hoe biedt je daar met een verdeeld clubje als de EU dan een stevig antwoord op? Algemeen wordt verwacht dat Syrië en het regime van Assad een hele batterij sancties op hun bord gaan krijgen. Maar die had natuurlijk al heel veel tegenkanting: de vraag is dus of dat veel effect gaat hebben. Maar wat Rusland betreft: het zal toch altijd dubbel blijven. Een aantal landen, waaronder België en Nederland, zullen blijven herhalen dat "de dialoog nodig is", en dat "de communicatielijnen open moeten blijven". Reynders zelf geeft ondertussen aan dat hij niet zit te springen om nieuwe sancties tegen Rusland, hij wil "een rechtstreekse dialoog".

Olieprijs

En tegelijk blijven die sancties dus lopen. Russische banken hebben geen toegang tot de markt, een pak rijke Russen kan niet reizen naar de EU, er mogen geen wapens aan Rusland geleverd worden, en er mag geen technologie uitgevoerd worden. Plus de Russen kunnen een pak materialen niet meer uitvoeren. Zelf legden ze ook sancties op, onder andere Belgisch fruit kan niet meer uitgevoerd worden naar Rusland.

Meest cruciale factor in de relatie met Rusland is natuurlijk de olieprijs. Want de Russische economie is enorm afhankelijk van grondstoffen, met name olie. Die prijs was jarenlang erg laag, waardoor de Russen er economisch op achteruit gingen. Maar nu de prijs terug de lucht in schiet, voelt Putin zich alvast veel sterker.

Lees meer

Dit al gelezen?