© getty

Oud-FBI-directeur zegt dat er bewijs is dat Trump rechtsgang belemmerde

16 april 2018

In een langverwacht tv-interview heeft de door Donald Trump ontslagen FBI-directeur James Comey gezegd dat er "zeker enig bewijs is van belemmering van de rechtsgang" door president Trump bij het Michael Flynn-onderzoek. Comey noemde Trump "moreel niet geschikt" voor het presidentschap: "Iemand die constant over alles liegt, maar wil dat het volk hem gelooft, kan geen president zijn."

Comey zei dat Trump zich niet houdt aan de belangrijkste waarden van de VS: "De president moet respect uitstralen en leven naar de kernwaarden van dit land. Voornamelijk de waarheid. Dat doet hij niet. Trump is een intelligente man en ook medisch nog in staat om president te zijn. Ik denk alleen dat hij moreel ongeschikt is om president te zijn. Iemand die vrouwen behandelt als een stuk vlees en die constant over alles liegt, maar wil dat het volk hem gelooft, kan geen president zijn."

Comey deed een interview met de Amerikaanse zender ABC, naar aanleiding van zijn boek A Higher Loyalty. Truth, Lies and Leadership dat deze week verschijnt. De FBI-directeur werd vorig jaar door Trump ontslagen. Volgens Comey was de reden hiervoor dat hij weigerde een onderzoek naar Trumps veiligheidsadviseur Flynn te staken. Comey herhaalde dat Trump tijdens een besloten vergadering over het onderzoek naar Flynn zei: "Ik hoop dat je het los kan laten."

Rusland

Comey wilde in het interview verder geen conclusie aan Trumps acties verbinden. "Ik ben slechts een getuige in dit geval, niet de onderzoeker of officier van justitie, het zou afhangen van andere dingen die zijn intentie duidelijk maken", zei hij tegen ABC.

Ook zei Comey dat het mogelijk is dat Rusland belastende informatie heeft over Trump. "Ik denk dat het mogelijk is, ik weet het niet." Comeys boek is grotendeels gebaseerd op nauwkeurige notities die de FBI-directeur maakte na elk gesprek dat hij had met Trump. Eerder kwamen al passages naar buiten.

In A Higher Loyalty. Truth, Lies and Leadership dat morgen in de verkoop gaat, doet de voormalig FBI-directeur James Comey een boekje open over zijn gespannen relatie met president Trump. Ook gaat hij uitvoerig in op zijn ontslag, dat leidde tot de aanstelling van speciaal aanklager Robert Mueller.

Trump in de aanval

Trump voelde zich vrijdag al genoodzaakt vol in de aanval te gaan tegen Comey. In een serie tweets noemde hij Comey "een leugenachtige slijmbal" en zei hij dat het een grote eer was de FBI-directeur te ontslaan.

Ook Witte Huis-woordvoerder Sarah Sanders zette voor het weekend die aantijgingen nog eens kracht bij. "Dit is niets meer dan een slecht uitgevoerde pr-stunt om zijn beschadigde imago te redden en zijn bankrekening te vullen met de opbrengsten van een boek dat eigenlijk thuishoort in de koopjeshoek van de afdeling fictie", zei ze vrijdagmiddag tegen journalisten. "Een van de grootste daden van de president is het ontslaan van Comey."

Maar de kansen van het Witte Huis om dit moddergevecht te winnen, lijken klein. Uit een peiling van ABC en The Washington Post blijkt dat een pak meer Amerikanen meer vertrouwen hebben in Comey dan in Trump.

Bovendien lijken de aanvallen op Comey erg op de aanvallen die Trump en zijn regering uitvoerden op Michael Wolff, de auteur van dat andere geruchtmakende boek Fire and Fury, een ontluisterend verslag op basis van gesprekken met Trump-ingewijden waarin de president wordt weggezet als een impulsieve en incapabele leider. Toen dat boek verscheen dreigde Trump met juridische stappen om te proberen de publicatie te voorkomen.

Of hij dat ook nu zal doen is niet duidelijk. Ondanks, of dankzij de dreigementen van Trump om de publicatie tegen te gaan, werden er destijds in de eerste paar weken bijna twee miljoen exemplaren van Fire and Fury verkocht.

Comey en de Democraten

Ondanks de hogere geloofwaardigheid die Comey door het publiek wordt toegedicht, is ook de voormalig FBI-directeur niet van onbesproken gedrag. Hij schudde de Amerikaanse campagne in 2016 flink op toen hij een week voor de verkiezingsdag met de mededeling kwam dat de FBI een onderzoek naar de e-mailservers van Hillary Clinton had heropend.

Volgens de Democraten had hij die mededeling niet zo kort voor de verkiezingen mogen doen, omdat hij hierdoor mogelijk de uitslag had beïnvloed. Volgens het Witte Huis is Comeys onjuiste handelen in het Clinton-onderzoek dan ook de reden voor zijn ontslag.

Maar uit Comeys eigen notities blijkt iets anders. Tijdens een diner zou Trump Comey hebben gevraagd het onderzoek naar nationaal veiligheidsadviseur Michael Flynn te beëindigen. Toen de FBI-baas dat weigerde, besloot Trump hem de laan uit te sturen. Daardoor rees de vraag of het ontslag een poging was een lopend onderzoek te dwarsbomen, iets wat strafbaar is.

Het incident leidde uiteindelijk tot het aanstellen van Robert Mueller als speciaal aanklager in het Ruslandonderzoek. Wanneer die met een eindoordeel komt, is nog niet duidelijk.

Lees meer

Dit al gelezen?