© epa

Rusland noemt Syrische bombardementen agressief, maar VS belooft opnieuw reactie bij chemische aanval

14 april 2018

Bij een vergadering van de VN-Veiligheidsraad heeft Rusland scherpe opmerking gemaakt over het bombardement dat de Verenigde Staten in de nacht van vrijdag op zaterdag uitvoerde op Syrische doelwitten. De VS reageerde zo mogelijk nog scherper, zij staan met de wapens klaar 

Rusland had tijdens de Veiligheidsraad een resolutie voorgelegd om de Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië, te veroordelen omdat ze tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag doelwitten in Syrië bombardeerden.

Hooligans

Volgens de Russische ambassadeur bij de Verenigde Naties, Vasily Nebenzya, noemde de aanval een "agressieve daad van Amerika en zijn bondgenoten." Ze zei nog dat de coalitie de Veiligheidsraad volledig ondermijnt, en dat de Verenigde Staten zich als "hooligans gedragen." Volgens Nebenzya heeft de Verenigde Staten de situatie in een land dat het al moeilijk heeft en was er geen bewijs voor een chemische aanval.

Het voorstel, dat al niet veel kans maakte, werd met acht tegen drie stemmen verworpen: enkel Rusland, Bolivië en China stemden voor, drie landen onthielden zich. En de Verenigde Staten lijken niet van plan om het hierbij te laten. De Russische ambassadeur zegt dat ze met Trump gepraat heeft na het bombardement. "Hij beweerde dat de Verenigde Staten klaar staan om opnieuw te reageren als er opnieuw een aanval komt." Agressieve woorden van Trump, dus.

VS zal opnieuw ingrijpen

Ambassadeur Haley van de VS bevestigde dat Amerika inderdaad opnieuw zal ingrijpen als er weer een gifgasaanval plaatsvindt en wees opnieuw expliciet met de vinger naar Rusland. Volgens haar veto'de Rusland een aantal keer resoluties over chemische wapens, wat Syrië zou aangemoedigd hebben om er gebruik van te maken. Nog volgens Haley zijn de represailles van de Verenigde Staten verantwoord.

Vorig weekend vielen bij Damascus zo'n zestig doden en honderden gewonden bij een gifgasaanval. Wie erachter zit, is nog niet duidelijk, al wees de Verenigde Staten meteen naar Syrische overheidstroepen. Assad ontkende dat met klem.

Lees meer

Dit al gelezen?