© NukeMap/Screenshot

Wat gebeurt er met jou als er een kernbom valt? Check deze handige kaart om te zien of je 't overleeft

14 april 2018

Met bommen en gifgasaanvallen in Syrië, heb je je misschien al de vraag gesteld: overleef ik het eigenlijk als er een kernbom de naburige stad raakt? Gelukkig ben je niet de enige met die vraag en hebben een paar experts een interactief kaartje opgesteld waarmee ze beantwoord wordt. NukeMap laat jou een bommetje droppen waar je wil, en berekent waar je veilig zit.

Het is wat ludiek opgevat, maar eigenlijk is het superinteressant om te zien: met NukeMap kan je een bommetje naar keuze laten vallen waar je maar wil ter wereld. De kaart berekent dan hoeveel kans je hebt om de bom te overleven, of je brandwonden zou krijgen én of je blind wordt door de kernbom.

NukeMap

't Is een probleem waar we niet echt rekening mee gehouden hebben, maar sinds president Donald Trump in het Witte Huis zit, schijnen mensen toch iets angstvalliger het nieuws in de gaten te houden. Vannacht dropten de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk dan ook nog enkele bommen op Syrië, als represaille voor de gifgasaanval vorig weekend in Damascus. Geen wonder dat je even nadenkt.

Op NukeMap selecteer je je land, of specifieker, de plaats waar je denkt dat er een bom zal vallen, hoe zwaar de bom is en tadzaam: onmiddellijk een volledige samenvatting van hoe gevaarlijk het is om erbij in de buurt te zijn. Als dat niet praktisch is. Er bestaat nog geen app, maar hé, bekijk het even voor je op vakantie vertrekt.

Wat gebeurt er als er in Brussel een kernbom valt?

Omdat we je nu al even willen 'geruststellen': nee, zelfs als de allergrootste kernbom die ooit gemaakt werd door de Russische Federatie, in Brussel zou vallen, is niet heel België weg. Kijk maar:

© NukeMap/Screenshot

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je het wél overleeft. Wie in Oostende of De Panne woont, zit helemaal safe! Maar dan komen de echt dramatische cijfers: zo'n zes kilometer rond de plek waar de bom (in dit voorbeeld: Brussel) neerkomt, verdwijnt alles in een vuurzee. Op zo'n tien kilometer ben je nog steeds verblind door de impact van de bom. Binnen de tweede cirkel (waar bijvoorbeeld Leuven in ligt), is de impact van een zware kernbom genoeg om gebouwen omver te blazen. Geloof het of niet: binnen de oranje cirkel, krijg je nog steeds derdegraadsbrandwonden en tot in Brugge (de grijze cirkel) worden de ramen stukgeblazen.

Hiroshima in Brussel

Geen mooi plaatje, al is dit voorbeeld natuurlijk meteen de zwaarste bom die ooit gemaakt werd. Ter vergelijking, de impact van de bom die op Hiroshima viel, zou veel kleiner zijn: nog steeds veel doden (binnen de groene cirkel), maar zeker niet de impact die de bom hierboven zou hebben.

© NukeMap screenshot
Geen zorgen, de kans dat er een kernbom valt, is eigenlijk niet zo groot. Wel scary: we wonen er een stuk dichterbij dan we denken.

Dit al gelezen?