© EPA

Bier op het WK voetbal in Rusland? Waarom je daar niet te veel van moet verwachten

14 april 2018

Het WK voetbal zou deze zomer een impuls voor de bierverkoop in Rusland moeten betekenen, maar brouwers zijn er niet echt optimistisch. Het zou nochtans een uitgelezen kans zijn voor de Russische biermarkt om een breder publiek aan te spreken. Hun enige kans: een schitterende prestatie van de Russische ploeg.

Hier bij ons zal het bier tijdens wedstrijden rijkelijk vloeien, maar de Russen verwachten er niet te veel van. Volgens een rapport van Reuters zijn daar een aantal verklaringen voor mogelijk. Zo is er een strenge regelgeving over de verkoop van bier, en de Russen zelf hebben een te beperkt budget om veel bier te kopen. Toestanden zoals met de Rode Duivels zullen de verkoop ook niet stimuleren, want de Russische ploeg is niet meteen een favoriet om het goed te doen op het WK.

Toegevingen

De Russische regering heeft wel een paar toegevingen gedaan om de verkoop van bier vlotter te laten verlopen. Daardoor zal het wel mogelijk zijn om aan de stadions en in de fanzones bier te verkopen. Toch zijn de brouwers pessimistisch en zal er maar één bedrijf echt kunnen profiteren. AB InBev verkoopt in Rusland merken zoals Budweiser, Stella Artois en Hoegaarden. Ook de lokale merken Sibirskaya Korona en Klinskoye zijn eigendom van de Belgische bierreus.

Vroeger kon je in Rusland plastic bierflessen tot 2,5 liter kopen. Tegenwoordig staat de limiet op 1,5 liter. Het zijn maatregelen waarmee de overheid het alcoholprobleem van de bevolking wou tegengaan. Voor ons klinkt een fles met zo'n hoeveelheid natuurlijk raar, maar ginder bleek het heel populair. Rusland is de vijfde grootste biermarkt van de wereld, en moet enkel China, de Verenigde Staten, Brazilië en Duitsland laten voorgaan.

Biersector stort in

Intussen gaat het niet zo goed met de biersector in het land. Vorig jaar hadden ze al gehoopt op een lichte groei naar aanleiding van de Confederatiebeker, de generale repetitie voor het WK. Maar in werkelijkheid was er sprake van verlies. Toch zou het WK een positief effect hebben, want anders zou de bierverkoop nog veel sneller instorten. Al zal veel afhangen van hoe het Russische team presteert. En dat ziet er niet veelbelovend uit.

Ook grote brouwers zoals Carlsberg zijn voorzichtig over het komende WK. Natuurlijk is dat gunstig voor de bierconsumptie, maar door de strenge Russische regels zijn ze niet overdreven positief. Ook Heineken gelooft niet dat er deze zomer veel meer bier in Rusland zal worden verkocht.

Lees meer

Dit al gelezen?