© EPA

VS, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk voeren bombardementen uit in Syrië, Rusland is woedend

14 april 2018

De voorbije nacht hebben de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk bombardementen in Syrië uitgevoerd. De Amerikaanse president Donald Trump maakte dat rond 3 uur tijdens een persconferentie bekend. De actie was een vergelding voor de inzet van chemische wapens door het Syrische regime vorige week. Rusland is als bondgenoot van het land woedend. Of hoe de wereld vannacht plots weer wat meer op voet van oorlog leefde.

De raketten zouden onder andere doelen in de Syrische hoofdstad Damascus getroffen hebben. Daar zijn in elk geval meldingen van explosies geweest. Volgens Trump waren de aanvallen gericht op faciliteiten waar chemische wapens worden bewaard. Ook een wetenschappelijk instituut zou tot de doelwitten hebben behoord. Volgens de Syrische televisie heeft de luchtafweer een aantal langeafstandsraketten neergehaald voor ze konden toeslaan. Ze zouden gewaarschuwd zijn geweest.

Eenmalig

Intussen laat de VS wel weten dat de aanvallen gestopt zijn en het om een eenmalige aanval gaat. Er zijn dus geen plannen om nog meer bombardementen uit te voeren. Al de hele week hing de dreiging van een vergeldingsactie in de lucht. Vorige week stierven tientallen burgers bij een gifgasaanval waarvoor het Syrische regime van president Bashar al-Assad verantwoordelijk wordt geacht. "Chemische wapens inzetten, dat zijn geen daden van een mens. Dat zijn misdaden van een monster", zei Trump.

Rusland

In zijn toespraak viel Trump ook de Russische president Vladimir Putin aan. Die heeft volgens Trump vijf jaar geleden al beloofd dat er een einde zou worden gemaakt aan chemische wapens in Syrië. "Hopelijk zullen we ooit nog door één deur met Rusland kunnen, of misschien zelfs met Iran", zei Trump. Ook de Britse premier Theresa May en de Franse president Emmanuel Macron hebben de gezamenlijke militaire operatie van de drie bondgenoten bevestigd.

In totaal zouden zeker meer dan honderd raketten zijn afgevuurd. Die zijn zowel vanop zee als vanuit de lucht gelanceerd. Rusland is niet te spreken over de militaire operatie. De Russische ambassadeur in de VS, Anatoly Antonov, verklaarde dat Moskou bedreigd wordt. "Zo'n acties zullen niet zonder gevolgen blijven", verklaarde hij. "De president van Rusland beledigen is onaanvaardbaar en ontoelaatbaar." In de straten van Damascus zijn vanochtend honderden mensen naar buiten gekomen, auto's toeteren massaal. Ze schreeuwen hun steun uit aan Assad.

Reactie Assad

Die laatste heeft nu ook eerder onderkoeld gereageerd: er kwam een filmpje online bij zijn kabinet, waarbij Assad door de gang wandelt. Tegelijk verschijnt er een tekst "Een goede morgen van de vastberadenhei", maar zelf zegt Assad niets. Volgens persbureau Sanaa zou hij wel gebeld hebben met zijn Iraanse collega Hassan Rohani.

"Deze agressie doet niets anders dan de vastberadenheid van Syrië en het Syrische volk aanzwengelen om het terrorisme te bestrijden en te verpletteren, op elke morzel grond van het territorium", zou hij daarbij hebben gezegd. Nog volgens Assad is de actie een poging om elk onderzoek naar chemische wapenvoering te verstoren. De Syrische president claimt dat bij zo'n onderzoek zou bewezen zijn dat de Syrische overheidstroepen niets te maken hadden met de gifgasaanval.

Lees meer

Dit al gelezen?