© Istock

Papieren doekjes of handendrogers? Eindelijk gedaan met de discussie

13 april 2018

Handen wassen en afdrogen zijn een hygiënische must na een bezoekje aan het toilet, dat weet zelfs het kleinste kind. Maar wat is nu beter voor je gezondheid? Papieren doekjes of handendrogers? Dankzij de onafhankelijke studie van de faculteit Geneeskunde van de Universiteit van Connecticut, weten we het eindelijk. 

De ene verkiest de luchtblazers, anderen gaan dan weer voor papieren doekjes. Dankzij de faculteit Geneeskunde van de Universiteit van Connecticut kunnen we de discussie eindelijk achter ons laten. Het voerde een onderzoek uit en publiceerde de bevindingen in het wetenschappelijk tijdschrift Applied and Environmental Microbiology. Papieren doekjes kwamen als winnaar uit het onderzoek.

Rondvliegende bacteriën

De reden waarom blazers niet de meest hygiënische manier is om je handen te drogen, komt door de verspreiding van bacteriën. Je handen zullen wel het properst zijn na een blaasbeurt, maar in de ruimte waar je je bevindt, krioelt het van de bacteriën. Zogenaamde 'toiletpluimen' die uit de wc-pot komen na het doorspoelen en bacteriën die door de mensen meegebracht worden, worden verspreid over de ruimte. Wanneer je papieren doekjes in een vuilbak gooit, die erna geleegd wordt, gebeurt dit niet.

“De resultaten wijzen erop dat vele soorten bacteriën, inclusief potentiële ziekteverwekkers en sporen, kunnen worden afgezet op handen blootgesteld aan handendrogers, en dat sporen kunnen worden verspreid doorheen gebouwen en op handen kunnen worden afgezet via handendrogers.”, staat er te lezen in het onderzoek.

Geen reden tot paniek

Het is al bewezen dat er meer bacteriën te vinden zijn op smartphones, bureau's en menukaarten in restaurants dan op een toiletbril. Een angst om je handen te drogen met een blazer is dus zeker niet nodig. Daarnaast zijn, voornamelijk jonge, mensen bestand tegen het meerderheid van de bacteriën en hebben we ze nodig om te overleven. Het belangrijkste is gewoon om je handen goed te wassen. Hoe je je handen erna afdroogt is minder belangrijk.

Lees meer

Dit al gelezen?