© EPA

Europees Parlement wil dat Zuckerberg het ook bij ons komt uitleggen

13 april 2018

Voorzitters van alle fracties in het Europees parlement willen dat Facebook-CEO Mark Zuckerberg zich komt verantwoorden naar aanleiding van het datalek van miljoenen gebruikers. Het initiatief kwam van de Groenen. Zuckerberg werd de afgelopen dagen in totaal zo’n tien uren lang op de rooster gelegd in het Amerikaanse congres. Ook zei hij al toe om in het Britse Lagerhuis een woordje uitleg te komen geven. Groen eist nu ook dat Zuckerberg naar de Kamer komt.

Europarlementspresident Antonio Tajani van de groene fractie deelde zo’n drie weken geleden een open brief uit waarin hij eist dat Zuckerberg gehoord wordt in verschillende commissies. Dat meldt de Spaanse krant La Vanguardia. Zuckenberg werd al uitgenodigd door Tajani maar die liet nog niet van zich horen.

Manfred Weber, de fractievoorzitter van de christendemocratische EVP, vindt het “onaanvaardbaar” dat Zuckerberg enkel een afgevaardigde zou sturen. “De weigering van Mark Zuckerberg om zelf naar het Europees parlement te komen, geeft blijk van een onaanvaardbaar tekort aan respect”, zei Weber. “Zuckerberg moet de macht van het Europees parlement om acties te ondernemen tegen Facebook en tegen hem niet onderschatten.”

2,7 miljoen EU-burgers

De data van ongeveer 87 miljoen Facebookgebruikers konden verzameld worden door het Britse bedrijf Cambridge Analytica. Daaronder zouden data van 2,7 miljoen EU-burgers zijn.

Gisteren kreeg Zuckerberg het bij momenten vrij zwaar in het Amerikaanse Congres. Telkens wanneer hij confronterende vragen kreeg, draaide hij rond de pot en verwees hij naar “mijn team”. Zuckerberg beweerde ook dat hij niets wist over onder andere de ‘schaduwprofielen’ die gegevens zouden bijhouden van mensen die niet op Facebook zitten. “Ik ben daar niet mee vertrouwd”, klonk het. “In het algemeen verzamelen we informatie over niet-Facebookgebruikers uit veiligheidsoverwegingen.”

Schaduwprofielen

Alex Hern, technologisch expert bij de Britse krant the Guardian, haalde op Twitter hard uit naar Zuckerberg: “Het is voor mij ondenkbaar dat Zuckerberg het concept van ‘schaduwprofielen’ niet zou kennen. Dat hij het bestaan ervan niet met klem ontkent, is waarschijnlijk nog het sterkste argument dat Facebook wel degelijk nog altijd schaduwprofielen bijhoudt”.

Wat zijn schaduwprofielen juist? Facebook houdt nog gegevens over je bij, naast de content die je uploadt op de website. Daarvoor maken Zuckerberg en co gebruik van andere kanalen zoals je smartphone, bepaalde apps en andere websites die de data over jou aan Facebook doorspelen tegen betaling. Ook krijgt Facebook veel informatie over jou door andere Facebookgebruikers.

Op die manier kan Facebook dus ook informatie over niet-gebruikers bemachtigen. Als iemand, die nooit op Facebook zat, vandaag een profiel zou aanmaken, dan krijgt die meteen heel wat vrienden voorgesteld. Ook mensen die al langer op Facebook zitten krijgen soms verrassende voorstellen van Facebook. Daar zouden dus die schaduwprofielen achter zitten.

Niet-gebruikers

Democratisch senator Michelle Lujan Grisham van New Mexico vroeg hoeveel gegevens Facebook gemiddeld verzamelt per gebruiker en niet-gebruiker. “Dat weet ik niet uit het hoofd”, antwoordde Zuckerberg. “Maar ik kan mijn team daar later bij u laten op terugkomen.”

Lujan benadrukte dat je als niet-gebruiker enkel kan achterhalen wat voor gegevens Facebook over jou opgeslagen heeft “door op de eigen Facebookpagina naar de gebruikersinstellingen te gaan”: “Dus u vraagt aan wie niet eens een Facebookpagina heeft, een account aan te maken om toegang tot de eigen gegevens te krijgen. Dat moet anders.”

Belgische rechtszaak en eis van Groen

Begin dit jaar oordeelde een Belgische rechtbank dat Facebook de privacyregels van ons land overtreden had door gegevens van niet-gebruikers te verzamelen zonder toestemming. Facebook voerde aanpassingen door en ging in beroep tegen de uitspraak. Facebook werd veroordeeld tot een dwangsom van 250.000 euro per dag.

Nu eist de fractie Ecolo-Groen in het federaal Parlement dat Zuckerberg voor een hoorzitting naar ons land komt. Ze willen uitleg over de gegevens van 61.000 Belgen die misbruikt werden. Dat meldt Knack.

“Die 61.000 getroffenen, maar ook de andere gebruikers, hebben recht op transparantie en bescherming van hun privacy. Facebook moet zich dus ook in ons land komen verantwoorden, en onze prangende vragen beantwoorden", zegt parlementslid Stefaan Van Hecke (Groen).

Verder roept Ecolo-Groen de regering op om werk te maken van een striktere regelgeving op het vlak van online privacybescherming.

Problemen in Azië

In Azië ligt Facebook dan weer onder vuur omdat de feed van sommigen barst van de 'hatespeech' tegen Rohingya-moslims in Myanmar. Vorige week schreven zes maatschappelijke organisaties een open brief naar Zuckerberg met de vraag of hij de content wil stoppen. Zuckerberg bood zijn excuses aan en beloofde berichten beter te modereren.

Eind januari verwijderde Facebook het account van Ashin Wirathu, een boeddhistische monnik, die zichzelf de 'Birmese Bin-Laden' noemt. Hij zette sociale media jarenlang in om mensen op te jutten tegen moslims. Ook worden via Messenger in de regio geregeld berichten verspreid dat moslims zouden plannen om boeddhisten aan te vallen.

Ook in andere Aziatische landen zijn er problemen met Facebook. Zo heeft de Filipijnse president Duterte talloze medewerkers actief op Facebook die beledigingen en bedreigingen versturen naar mensen die het regime bekritiseren.

In Sri Lanka heeft de overheid afgelopen maart de noodtoestand uitgeroepen en Facebook geblokt nadat er drie doden waren gevallen bij anti-moslim protesten.

Lees meer

Dit al gelezen?