© epa

De doelpunten van Lionel Messi doen Barcelona letterlijk beven

13 april 2018

De uitspraak dat Lionel Messi en zijn ploegmaten bij FC Barcelona het Camp Nou stadion op zijn grondvesten doet daveren, mag je letterlijk nemen. Bij elk doelpunt dat ze maken verschijnen de trillingen die de toeschouwers veroorzaken in de tabellen van het Institute of Earth Sciences Jaume Almera, dat alle seismologische trillingen in Barcelona bijhoudt. 

Door gebruik te maken van een seismometer meet het Spaanse onderzoeksinstituut alle grondtrillingen. Zo houden ze bij hoeveel vibratie het verkeer veroorzaakt, maar niet alleen het verkeer veroorzaakt trillingen in Barcelona. Jordi Diaz, die het onderzoek naar de trillingen leidt, merkt één wel heel opmerkelijke factor op in de statistieken.

FC Barcelona

Diaz zegt dat de trillingen tijdens een thuismatch van Messi en co zo hoog zijn dat de wetenschappers ze kunnen aflezen op de seismometer. Dat komt omdat het thuispubliek bij elk doelpunt heel enthousiast begint te springen. De trillingen die Camp Nou veroorzaakt komen dan in de seismologische statistieken te staan.“De seismologen kunnen niet alleen het tijdstip van de doelpunten aangeven,” zegt Jordi Diaz. “Ze kunnen ook aantonen hoe belangrijk elk doelpunt is. Hoe belangrijker, hoe groter de trillingen zijn die geregistreerd worden."

De hoogste trillingen werden vorig jaar waargenomen tijdens de Champions League match FC Barcelona - Paris Saint Germain. Tijdens die match moest FC Barcelona de nederlaag uit de heenmatch goedmaken. Tussen de gelijkmaker en het winnende doelpunt kon het groeiend enthousiasme duidelijk aangegeven worden.

© The Times

Andere evenementen

Niet alleen de voetbalmatchen, maar ook de concerten die in het station worden georganiseerd geven genoeg trilling om zichtbaar te zijn op meters. “Die evenementen tonen wel compleet andere trillingspatronen dan de voetbalwedstrijden,” gaat Jordi Diaz verder.

Tijdens concerten van onder andere U2 en Bruce Springsteen konden de seismologen door de trillingspatronen afleiden hoe populair het nummer was dat op dat ogenblik werd gespeeld. "Wanneer een massapubliek op hetzelfde ritme begint te dansen, worden heel duidelijke signalen gecreëerd," aldus Diaz.

Ook Britse wetenschappers van de Leeds University hebben zo'n resultaten vastgesteld toen Leicester City twee jaar geleden de Premier League won. De onderzoekers konden ook de opbouw naar een doelpunt seismologisch waarnemen.

Lees meer

Dit al gelezen?