© iStock

Eén glas alcohol meer per dag kost je ongeveer zes maanden van je leven

13 april 2018

Eén glaasje, da's goed voor je hart, toch? Alcohol is natuurlijk niet gezond, maar het heeft toch enkele voordelen, denken veel mensen. Dus kan het niet echt kwaad, maar een groot onderzoek spreekt dat volledig tegen. Dat glaasje extra kan je ongeveer zes maanden van je leven kosten. Maar laat je het daarvoor staan. 

Santé, we zeggen het als we klinken, maar alcohol is, zo blijkt uit onderzoek, echt niet gezond, in gelijk welke hoeveelheid. Dat is het resultaat van een studie die 600.000 mensen hun drinkgedrag en levensstijl bekeek in 19 landen. En dat wil zeggen dat de drankvoorschriften in heel veel landen, ook in België, eigenlijk omlaag zouden moeten.

Slecht voor je hart

Hoeveel drink jij er per week of per dag? In België is de richtlijn maximaal 10 eenheden per week, met liefst twee dagen zonder enige alcohol. Dat wil zeggen dat je eigenlijk twee eenheden per dag zou drinken, en dat is echt teveel, volgens het onderzoek. Want alcohol is regelrecht slecht voor je hart.

Onderzoekers konden heel duidelijk zien dat wie dubbel zoveel dronk als de aanbevolen hoeveelheid, gemiddeld zo'n zes maanden minder lang leeft. En hoe meer je over die limiet gaat, hoe groter de schade is voor je hart. Volgens de onderzoekers is drinken ongeveer even slecht voor je als roken, zeker als je de veertig nadert.

Spanjaarden doen het slechter

En er is nog slechter nieuws: deze studie keek alleen naar de gezondheid van het hart van de deelnemers. De invloed van alcohol op je mentale gezondheid en zelfs dementie, is niet meegerekend. De studie concludeert dus dat alcohol eigenlijk nog een stukje slechter voor je is, dan zij in dit onderzoek kunnen bewijzen.

Meteen zit er ook een boodschap aan het onderzoek verbonden. Bij ons ligt de limiet nog op tien, maar in het Verenigd Koninkrijk ligt de maximumlimiet op 14 eenheden per dag. Ook in Spanje, Italië en de Verenigde Staten ligt de limiet te hoog, stelt de studie. Minder drinken dus, of leef jij liever een half jaar minder lang, maar op een decadente manier (en met een kater natuurlijk)?

Lees meer

Dit al gelezen?