© epa

Audits F-16-dossier landen vandaag in parlement: koelen zonder blazen voor Vandeput?

13 april 2018

Op de laatste dag van de paasvakantie roept minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) iedereen terug uit reces om de audits over de F-16-kwestie te bestuderen. Wellicht komt er uit die audits goed nieuws voor Vandeput: dat een verlenging van de levensduur van de F-16's geen haalbare kaart is, en dat die info daarom niet bij de minister raakte.

De audits die vandaag op tafel liggen, zowel een externe als een interne rapport, moeten tonen of er kwade wil in het spel was bij het dossier over de vervanging van de F-16's. Volgens De Morgen zijn de betrokken officiers al terug aan het werk, dat wijst op goed nieuws voor Vandeput en zijn kabinet. Onverwacht is dat niet, eerder werd al duidelijk dat Vandeput informatie niet ontvangen had.

Complot?

Drie weken geleden toonde een gelekte email van binnen het leger aan dat de F-16's die België wil vervangen, volgens Lockheed-Martin een stuk langer mee zouden kunnen dan de rapporten van Vandeput aantoonden. Volgens 'Kolonel X', de klokkenluider bij het leger, zou hij die info hebben doorgegeven, met de vraag om de minister te briefen, maar dat ging niet door. De vraag die de audits nu moeten beantwoorden: was of er een soort complot gaande om de F-16's zeker te vervangen of wist Vandeput echt van niets?

Dat laatste lijkt intussen wel zeker, en ook de heraanstelling van de vier geschorste officieren, toont dat Vandeputs verdediging, helemaal op het einde van de Paasvakantie, goed nieuws. Toch klinken er links en rechts kritische stemmen. Zo moet Vandeput uiteraard zelf verantwoording afleggen, maar worden in totaal zo'n dertig mensen gehoord.

Vriendin van de minister

Daaronder ook de wederhelft van premier Charles Michel (MR). Amélie Derbaudrenghien is defensie-adviseur bij de minister van Begroting, Sophie Wilmès. Dat uitgerekend CDH de aanwezigheid van Derbaudrenghien vroeg, is extra pijnlijk. Of de vriendin van de premier er ook effectief zou zijn, is niet duidelijk, volgens De Tijd is intussen intern afgesproken dat medewerkers van andere kabinetten dan Defensie, niet naar de hoorzitting moeten komen.

Maar er klinkt ook kritiek op de interne audits: nog volgens De Morgen zouden de ondervraagde militairen een verklaring hebben moeten tekenen dat ze geen mails hebben gestuurd naar Vandeput. Vanmiddag komt ook daar meer duidelijkheid over. Wellicht blijkt uit het dossier dat de F-16's vervangen geen redelijke oplossing was en dat Vandeput daarom de informatie niet doorgestuurd kreeg.

Lees meer

Dit al gelezen?