© spele, funnygames, newgrounds

Internetnostalgie: ken je deze spelletjessites nog?

15 april 2018

Val jij ook in de leeftijdscategorie ‘millennial’? Dan ben je wellicht gelijktijdig met het internet volwassen geworden en zat je als kind ook op van die loze spelletjessites. We hebben goed nieuws voor jou, want de meerderheid van die websites zijn gewoon nog online! Tijd voor een namiddagje internetnostalgie! Wedden dat je deze sites nog kent?

1. Spele.nl

In 2001 ging Spele.nl voor het eerst online. Je kan er gratis spelletjes uit verschillende categorieën spelen, waaronder actie, avontuur, behendigheid, puzzel en race.

Coolste spel: Bubbel

2. Miniclip.com

Ook Miniclip bestaat al sinds 2001. Leuk weetje: de games die je hier vindt, zijn ook te spelen op de Xbox.

Coolste spelletjes:

Dancing Bush

3 Foot Ninja

MotherLoad

3. Funnygames.nl

Ook de website Funnygames ging begin jaren 2000 online. Ondertussen staan er maar liefst 19.354 kindvriendelijke spelen op. Fun verzekerd!

Coolste spel: Classic Snake

4. Pokémon Crater

Voor heel wat kinderen ging Pokémon verder dan cartoons kijken. Veel van ons zaten van 's morgens vroeg tot 's avonds laat op toetsenboorden en Game Boys te duwen om toch maar een Rattata te vangen in dat hoge gras. Anno 2018 heet Pokémon Crater Pokémon Vortex en is de interface volledig gemoderniseerd.

5. Runescape.com

Heel wat doorwinterde gamers hebben uren doorgebracht met het spelen van Runescape. Het verhaal speelde zich af in een middeleeuws wereldje en het was jouw taak om zoveel mogelijk activiteiten experience points (XP = ervaringspunten) bijeen te sprokkelen. De graphics van het spel zijn ondertussen helemaal aangepast aan hedendaagse normen, maar wie voor wie de oude Runescape nog eens wil spelen, is er een alternatief.

6. Habbo Hotel

Habbo Hotel is eigenlijk de voorloper van Facebook, Friendster en Myspace. De essentie van de gameplay is nog steeds hetzelfde: je chat met vrienden, koopt meubilair en kleren, versiert je kamer, … Ondertussen draait de game ook op Flash in plaats van op Shockwave.

7. Neopets.com

Het moet gezegd worden: naar de normen van vandaag de dag ziet Neopets er best belachelijk uit. Maar het was destijds écht plezant. Gelukkig is het webdesign van Neopets amper veranderd. Marina het elfje komt nog steeds medicijntjes geven en ze is geen haar veranderd, in het Tyrannian Plateau kan je nog steeds elke dag omeletjes krijgen en je huisdier ligt nog steeds op sterven.

8. Newgrounds.com

Newgrounds is sinds 1995 online en is daarmee tegelijk de oudste sociale netwerksite en de oudste website die op Flash draait van het internet. Het was altijd de bedoeling dat gebruikers hun eigen content zouden uploaden en dat gebeurde dan ook massaal. Heel grafische ontwerpers zijn hun carrière begonnen dankzij de website en Newgrounds werd al snel berucht om z'n gewelddadige, goed gemaakte flash-games.

De coolste games:

Pico's School

The Skullkid

Final Ninja

The Madness-reeks

God's Playing Field

Wrath

Lees meer

Dit al gelezen?