Editie Lissabon 2018 is een soort Rubiks kubus. Je blijft maar schuiven en weet niet welke landen bovenaan komen te liggen. (DEEL 1)

© Gerry Wouters

De Grote Songfestival Voorspelling: wie wint Songfestival 2018 in Lissabon? (DEEL 1)

11 april 2018
!
Dit artikel werd gemaakt door een van onze bezoekers. Wil je reageren of zelf een artikel schrijven in onze Zoo, be our guest! Lees hier het hoe/wat/waar.

Dankzij Salvador Sobral debuteert Portugal als gastland van ons favoriete feestje: het Eurovisiesongfestival. En het is ook voor ’t eerst sinds lang dat er geen torenhoge favoriet is om het festival te winnen. Editie Lissabon 2018 is een soort Rubiks kubus. Je blijft maar schuiven en weet niet welke landen bovenaan komen te liggen. Het kan echte alle kanten op! Dat maakt het knap lastig voor deze Madame Soleil. De Grote Songfestival Voorspelling was nog nooit zo lastig. Zijn de sterren me gunstig gezind of gooi ik mijn reputatie gewoon te grabbel? Ontdek in drie delen wie volgens mij het festival wint en wie ons feestje probeert te vergallen. 

Rusland, beginnen met meest ophefmakende kandidate

De Russen houden woord: ze sturen opnieuw Julia Samoylova. De half verlamde zangeres mocht gastland Oekraïne vorig jaar niet binnen wat voor een heel grote rel zorgde. Haar vliegtickets zijn geboekt, dus we zullen haar I Won’t Break horen zingen. De kans dat we verstaan waar ze het over heeft is klein, want haar Engelse uitspraak is verschrikkelijk. Goed nieuws: deze inzending is beter dan die van vorig jaar. Het refrein blijft hangen. Voor de rest is dit een gefabriceerd popliedje zonder ziel of eigenheid. Dankzij de vlag waaronder Julia zingt, de media-aandacht en het refreintje zie ik dit hoog eindigen. Maar volledig aan de top geraakt ze niet. Had vorig jaar anders geweest.

Voorspelling: top tien – Persoonlijke score: 15 op 20

Mag ik Bulgarije overschat noemen?

Bulgarije deed het lang slecht op het festival, maar sinds 2016 gaat het goed. Héél goed! Vierde en tweede. Beetje hetzelfde verhaal als België. Gaan ze dan nu voor goud? Mijn glazen bol denkt van niet. Je kan niet ontkennen dat aan Bones hard is gewerkt, dat hoor je. Maar waar gaat dit in drie minuten naartoe? Ik heb het na een minuut of twee wel gehoord. Dat is dit jaar bij veel liedjes het geval. Dit is meteen een moeilijke voorspelling. Haalt dit de finale wel? En wat kan EQUINOX daarin verwezenlijken? Met een prachtige act kan dit scoren, maar het blijft een overschatte inzending. Ik plaats ze net boven de Russen.

Voorspelling: plaats 9 in finale – Persoonlijke score: 14 op 20

Compassie met Zwitserland

Eerst het goede nieuws: het land stuurt een leuk liedje naar Lissabon waar ze zich eigenlijk niet over moeten schamen. Maar oh maar: ZiBBZ neemt deel aan de eerste halve finale waarin de grote kanonnen het tegen elkaar opnemen. En dat Zwitserse kanon wil maar niet ontploffen. Stones probeert te knallen, maar op geen enkel moment krijg je het gevoel dat je naar een grote hit aan het luisteren bent. Hier stemt niemand op, vrees ik. Zwitserland is op de goede weg, maar het mag weer niet zijn.

Voorspelling: geen finale – Persoonlijke score: 14 op 20

Wat is er aan de hand met IJsland?

Dit eiland heeft al voor pareltjes gezorgd op het Songfestival. De laatste jaren zijn ze echter op de sukkel. Soms haalden ze onterecht de finale niet, want de inzendingen hadden best wat niveau. Maar dit jaar? Oei, in Portugal proberen ze het met een jongen die precies auditie komt doen voor The Voice en tot zijn eigen verbazing iedereen weet te charmeren. Over het liedje valt niet veel te schrijven. Het doet een beetje denken aan geflopte inzendingen van vroeger. Met vroeger bedoel ik: de vroege nillies. En nullen … het zou me niet verbazen moest dit de rode lantaarn van de eerste halve finale worden.

Voorspelling: geen finale – Persoonlijke score: 6 op 20

Italië; niet slecht maar ook niet beklijvend

De Italianen waren vorig jaar topfavoriet, maar wonnen niet. Dit jaar glipt hun inzending overal doorheen. Niemand verwacht een overwinning, maar ook geen afgang. Wat dat dan wel, vraag je je af. Mijn bol doet hier erg lang over. Ermal Meta en Fabrizio Moro zijn twee rasartiesten die weten hoe ze een liedje moeten zingen. Ze zijn authentiek. Lied Non mi avete fatto niente, over geweld en terreur, kabbelt rustig verder en heeft een refrein waarin het gelegenheidsduo all the way kan gaan. Soms roepen ze zelfs een beetje. En dan zijn de drie minuten voorbij. Maar wat moet ik hier nu mee? Niet slecht, maar ook niet beklijvend. En da’s gevaarlijk als je stemmen moet binnen halen.

Voorspelling: plaats 19 in finale – Persoonlijke score: 10 op 20

Finse kandidate legt het er wel héél dik op

Saara Aalto is heel populair in Finland. Vooral omdat ze in zowat elke talentenshow tweede is geworden … Ze is zelf ook Songfestivalfan en heeft de doelgroep goed geanalyseerd. Akkoord, homo’s houden van het knotsgekke Eurovisiesongfestival. Maar eigenlijk bepalen zij de winnaar niet. Daar zorgt de grote meute voor. Foutje in je denkoefening? Feit is dat zowel haar act, videoclip, outfits en lied over the top zijn en tot in de puntjes voor (en bijna door) het Songfestival gemaakt. Een leuk dansliedje met veel showgehalte, deze Madame Soleil kan dat smaken. Enorm zelfs. Maar haal je daar mee nog de top vijf anno 2018? Want Monsters is een goedkope productie dat niet het niveau haalt van de huppeldeuntjes van Britney Spears of Katy Perry. Eeuwige tweede? Ook dat kan niet blijven duren.

Voorspelling: plaats 23 in finale – Persoonlijke score: 18 op 20

Australische Jessica Mauboy net als voorgangers de top tien in?

Debuteren in 2015 en sindsdien telkens de top tien halen in de grote finale van het Songfestival? Daar wil elk land voor tekenen. In 2015 en 2016 waren hun liedjes fris en modern. Vorig jaar lagen de kaarten anders. Ook dit jaar. Mauboy is misschien wel de grootste concurrente van Saara uit Finland. Allebei heel dansbaar, maar vrij cheap. Met als grote verschil dat We Got Love een betere productie heeft gekregen én dat de Australiërs het iets subtieler aanpakken. Ariana Grande had dit kunnen zingen. Dit liedje is leuk, herkenbaar, en slim opgebouwd. Hiermee zitten ze weer save. Wint Australië de twee halve finale? Veel kans voor! En de finale? Nee, daarvoor mogen ze wat meer risico nemen.

Voorspelling: plaats 7 in finale – Persoonlijke score: 14 op 20

Servië zorgt voor comeback van riedeltjes uit Balkan

Toen de Balkanlanden hun debuut maakten op het festival, zorgden ze met hun typische muziek voor vernieuwing en soms geniale liedjes. Maar de laatste jaren kopiëren ook zij de populaire melodieën uit het Westen en de VS. De groep uit Servië doet dat dit jaar niet. Ze gooiden al die leuke deuntjes en dito liedjes op een hoop en maakten er Nova Deca van. En echt liedje is er niet uit voort gekomen. Eerder wat dramatisch gezang en gescandeer van allerlei kreten waar Ingeborg jaloers op zou zijn. Een voorzichtige comeback van het geluid uit de Balkan? Wie weet. Maar voor de finale had het liedje beter mogen zijn. Helaas dus.

Voorspelling: geen finale – Persoonlijke score: 8 op 20

Mijn grootste gok: Azerbeidzjan

Sinds 2014 doet dit land het eigenlijk vrij slecht. De finale werd moeilijker en moeilijker gehaald. X My Heart, het begint al bij de titel, is niet ontstaan na nachten van denkprocessen en creatieve hoogstandjes. Of toch wel? Want er zit een succesvol team achter het liedje van Aisel. Maar daar hoor je niks van. De producer van City Lights (Ja, van ons Blanche) heeft geprobeerd om wat meer power toe te voegen. Helaas. Dit is een verwaarloosbare inzending waar een land als Frankrijk allerlaatste mee zou worden. De stem van Aisel past niet bij het liedje. Arme zangeres. En daarom deze gok: in een degelijke halve finale, met grote kleppers en sterke landen zou het me niet verbazen moesten de Azeri’s ten onder gaan. Voor de eerste keer. Deze keer geen onterechte finaleplaats?

Voorspelling: geen finale – Persoonlijke score: 12 op 20

Leuk dat Oostenrijk Rag'n'Bone Man kon strikken als inzending

In Wenen lijken ze klaar te zijn voor een nieuwe topnotering. Hun zanger was al backing vocal op het festival en schreef mee aan succesvolle inzendingen van andere landen. Veel druk op zijn schouders dus. Is het daarom dat hij Rag'n'Bone Man heeft proberen kopiëren? Omdat zijn liedjes makkelijk aanslaan? Nobody But You zal het toch moeilijker krijgen om uit te groeien tot een grote hit. Dit is zeker geen slecht liedje, kwaliteitsvolle popmuziek zelfs. Maar ook hier had het iets meer mogen zijn. Dit is Oostenrijk en niet Rusland. Halen de Oostenrijkers de finale met zo’n degelijk liedje? Ook weer heel moeilijk te voorspellen. Volgens mij zien we Cesár terug op zaterdag, maar daar gaat hij geen hoofdrol spelen.

Voorspelling: plaats 17 in finale – Persoonlijke score: 15 op 20

Niet vergeten dat Portugal kneusje van de klas was

Het gastland. Vorig jaar wonnen ze dankzij een authentieke en atypische inzending. Gezongen door een speciale jongeman mét een verhaal. Leuk voor Portugal, want de jaren daarvoor scoorden ze amper. Met die overwinning op zak, kijkt iedereen nu anders naar inzending O Jardim. Maar vergeet dus niet dat Portugal al jarenlang het kneusje van de Songfestivalklas is en dat ze met dit liedje waarschijnlijk nooit de finale zouden halen. Cláudia zit helemaal in haar liedje, ze zit precies op een andere planeet. Doet ze goed, maar volgens mij gaat Europa dit negeren. Deze alternatieve inzending is waarschijnlijk best goed in zijn genre, maar mijn glazen bol toont me dat Portugal snel weer met de voetjes op de grond zal staan.

Voorspelling: plaats 24 in finale – Persoonlijke score: 4 op 20

Kroatische diva kreeg verkeerd liedje

Leuke dame, die franke Franka. Zo spijtig dat deze Kroatische diva een verkeerd liedje heeft gekregen. Ik hoor veel goede bedoelingen in Crazy, maar ze verdwijnen als sneeuw voor de zon. Dit is R&B uit de early years van Jennifer Lopez. En nee, dat is deze keer niet positief. De muziek is leuk en het refreintje valt ook best te pruimen. Maar voor het overige is Crazy erg saai en heeft het evenveel verrassing als een plot van een aflevering van F.C. De Kampioenen. Jammer.

Voorspelling: geen finale – Persoonlijke score: 12 op 20

Arm Armenië

Qami, roept Sevak Khanagyan ons toe. Dat wil dus 'Wind’ zeggen. Meer haal ik voorlopig niet uit dit lied. De sterren hierboven vragen me om de Armeense bijdrage snel over te slaan. In dit geval zijn drie minuten lang, erg lang zelfs. Dit geklaag gaat al na een paar seconden vervelen. Het is de eerste keer dat dit land met een lied volledig gezongen in de eigen taal aan de start komt. In 2011 haalden ze de finale niet. Ik heb via mijn bol horen waaien dat er dit jaar een tweede uitschakeling bij gaat komen. Al blijft dit Armenië. Dus ook nu weer een serieuze gok.

Voorspelling: geen finale – Persoonlijke score: 1 op 20

Daar is die Noorse viool weer!

Nooit gedacht dat Alexander Rybak de voorronde zou winnen. Ik schatte de Noren te hoog in. De populaire winnaar is helemaal terug. Van Fairytale naar That's How You Write a Song. Van 2009 naar 2018, al lijkt het eerder 1999. Het lied van Rybak komt uit een ander tijdperk. Daar kan zelfs zijn viool niks aan veranderen. Dat vervelende ‘I say skoobiedoobiedobuppa, Boogie boogie woogie’, maakt het alleen maar erger. Qua liedje is dit geen hoogvlieger. Maar: Alexander is een goede performer en rasartiest die weet hoe hij dit lied moet verkopen. Noorwegen was snel verkocht. En al zou ik het misschien liever anders zien, volgens mij gaat hij zijn trucje nog eens overdoen in Lissabon. De nostalgiefactor van Fairytale, de viool, guitige Rybak die een puik optreden geeft in combinatie met leuke act en oh ja een liedje dat zo weinig origineel is dat het velen aanspreekt. Dan zit je goed. Dit gaat hoog eindigen! Oppassen, Johnny Logan! Of verwacht ik hier te veel van?

Voorspelling: top drie – Persoonlijke score: 7 op 20

Mijn voorlopige voorspelling van het scorebord tijdens de finale:

© Jasper Van Biesen

Dit al gelezen?