© EPA

Save Bambi: ruzie om 15 damherten in Limburgse gemeente

11 april 2018

In de Limburgse gemeente Houthalen-Helchteren zijn 15 damhertjes ontsnapt. Omdat de dieren voor verkeershinder zorgen, landbouwgewassen vernielen en niet thuishoren in de Vlaamse bossen, gaf het Agentschap voor Natuur en Bos de toelating om de dieren af te schieten. Maar dat is tegen de zin van het gemeentebestuur, een groot aantal inwoners en het Natuurhulpcentrum van Opglabbeek.

De 15 damherten dwalen al enkele dagen rond in Houthalen-Helchteren. Vermoedelijk zijn de dieren ontsnapt uit het park Molenheide. De Wildbeheereenheid Mangelbeek heeft nu een vergunning om op de beesten te schieten. Maar daar is niet iedereen akkoord mee. De 'bambiruzie' verdeelt de gemeente.

"Ze horen hier niet thuis"

Het is het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) dat de toelating gaf tot het schieten van de dieren. De organisatie blijft bij haar standpunt en heeft het over de mogelijke verkeershinder die de dieren kunnen veroorzaken. "Het zijn tamme dieren en net omdat ze niet mensenschuw zijn, durven ze gewoon op de openbare weg te lopen. En zo kunnen ze plots voor een auto opduiken. Daarom moeten ze zo snel mogelijk uit de vrije natuur. Ze horen er simpelweg niet thuis", zegt Marie-Laure Vanwanseele van het ANB aan Het Nieuwsblad.

Koen Thijs, regiobeheerder van het agentschap, zegt aan Het Belang van Limburg dat het bovendien niet zo uitzonderlijk om zo'n vergunning te geven. "Als damherten geschoten moeten worden, gaat het altijd om tamme dieren. Damherten - niet te verwarren met reeën - leven in onze contreien niet in het wild."

De dieren zorgen naast verkeershinder ook voor schade aan landbouwgewassen. De damherten hebben al 10.000 euro gekost aan een landbouwer in de buurt van Molenheide.

Niet akkoord

Maar niet iedereen staat achter de beslissing van het ANB. Voorzitter Sil Janssen van het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek reageert verontwaardigd: "Het kan toch niet dat die dieren zomaar afgeschoten worden, zonder minstens een poging te doen om ze eerst te vangen?"

Hij reageert scherp op de snelle beslissing: "Het Agentschap Natuur en Bos vangt geen dieren. Daar doen ze geen moeite voor. Als een boer een klacht indient omdat hij bijvoorbeeld stelt schade te hebben afkomstig van bepaalde dieren, vaardigen zij een schietvergunning uit en is voor hen de kous af. Terwijl afschieten echt een laatste noodoplossing zou moeten zijn, als alle andere mogelijkheden uitgeput zijn."

Ook het gemeentebestuur is het niet eens met de beslissing. Gemeenteraadslid Stijn Van Dingenen (S&D) geeft de voorkeur aan een diervriendelijke aanpak: "De vergunning om hen te schieten werd afgeleverd omdat ze landbouwgewassen beschadigen en een mogelijk gevaar betekenen op de weg. Daar heb ik alle begrip voor. Maar deze aanpak lijkt me niet de juiste. Ik zal er dan ook alles aan doen om de herten op een diervriendelijk wijze te vangen en te plaatsen in een beveiligde en omheinde omgeving."

En burgemeester Alain Yzermans (sp.a-Groen-plus) wil liever niet dat de dieren worden afgeschoten: "We zouden er graag een oplossing voor vinden nog voor ze afgeschoten worden. Het liefst zouden we ze onderbrengen op het domein van Molenheide. We zijn hiervoor aan het uitzoeken in welke structuur dat zou kunnen. We zijn als gemeente jachtrechthouder in de bossen waarvan we eigenaar zijn. Daar gaan we niet toelaten dat ze geschoten worden. Maar de damherten bevinden zich veelal op privaat domein. We hopen nog dat we kunnen voorkomen dat de dieren worden geschoten, maar we zijn op dat vlak als gemeente niet bevoegd."

Nog geen enkel dier afgeschoten

Morgenmiddag wordt er een crisisoverleg georganiseerd. Dat meldt Het Belang van Limburg. Tot dan mag er geen enkel hert worden afgeschoten.

Henri Lemmens, voorzitter van de Wildbeheereenheid Mangelbeek, verzekerde dat dat ook voorlopig nog niet is gebeurd. "Tot nog toe is er niet één damhert geschoten”, zegt hij. “Eentje is wel om het leven gekomen bij een verkeersongeval.”

Lees meer

Dit al gelezen?