© Pixabay

Overal daalt het zelfmoordcijfer, behalve in de Verenigde Staten

10 april 2018

Sinds het begin van deze eeuw is het aantal zelfmoorden bijna wereldwijd afgenomen. Er zijn  enkele uitzonderingen zoals Griekenland en Zuid-Korea. Alleen in de Verenigde Staten is er een opvallende toename in het aantal zelfdodingen.

Sinds begin deze eeuw was er bijna een constante groei in het aantal zelfdodingen in de Verenigde Staten. Er werd een groei van bijna 1.000 zelfmoorden per jaar vastgesteld. 45.000 Amerikanen beroofden zich twee jaar geleden van het leven. Omdat er vaak nog een taboe hangt rond zelfdoding, is er een kans dat het werkelijke cijfer nog hoger zal liggen.

Het Amerikaanse wapenprobleem

De Verenigde Staten zijn de grootste uitzondering op de daling van het zelfmoordcijfer en daar kan het Amerikaanse wapenprobleem veel mee te maken hebben. Er is veel protest rond de wapenwetten in de Verenigde Staten en die wapens richten niet alleen veel schade aan bij schietpartijen, maar ze werden twee jaar geleden bij maar liefst 23.000 zelfdodingen gebruikt.

Ondanks dat er de laatste tien jaar een sterke groei is bij het aantal zelfdodingen bij vrouwen, zijn het vooral mannen die zichzelf van het leven te beroven. Volgens de cijfers blijkt ook dat blanke mannen bijna drie keer meer de neiging hebben om zelfmoord te plegen dan mannen van andere etnische groepen.

In de cijfers wordt ook opgemerkt dat er in landelijke regio’s 78 procent meer zelfmoorden worden gepleegd dan in de grote steden. Vooral de staten Alaska en Montana, die de kleinste bevolkingsdichtheid hebben, worden het zwaarst getroffen. De zelfmoordcijfers liggen er vijf keer hoger dan in de hoofdstad Washington D.C. In de staten waar de cijfers het grootst zijn, werd ook de sterkste groei opgetekend.

Oorzaken

Volgens wetenschappers is het moeilijk om een concrete oorzaak te vinden voor het hoge Amerikaanse zelfmoordcijfer. Volgens de economen Anne Case en Angus Deaton moet er gekeken worden naar de combinatie van de stagnerende economische vooruitzichten en drugsverslavingen. 1,5% van alle zelfdodingen in de VS is door een bewuste overdosis.

Wie vragen heeft over zelfdoding, kan anoniem contact opnemen op het gratis nummer 1813 of via www.zelfmoord1813.be. Daar is altijd iemand die naar je kan luisteren.

Lees meer

Dit al gelezen?