© Pexels

Zijn jouw gegevens misbruikt? Facebook laat je het vanavond weten

9 april 2018

Er is heel veel ophef geweest over het privacy-schandaal van Facebook. Eerder werd bekend dat het databedrijf 'Cambridge Analytica' informatie van 87 miljoen Facebook-gebruikers had misbruikt, waaronder 61.000 in België. Zij krijgen vanavond om 18 uur een melding bovenaan hun Facebook-feed. 

Het Facebook-schandaal heeft al heel wat stof doen opwaaien. Het databedrijf Cambridge Analytica heeft gezorgd voor donderweer, omdat het talloze gegevens heeft misbruikt. Ruim 87 miljoen Facebook-gebruikers zijn wereldwijd getroffen. Deze week verschijnt de baas van Facebook, Mark Zuckerberg, in het Amerikaanse Congres om een woordje uitleg te geven over het schandaal.

Wiens gegevens gelekt zijn door het Cambridge Analytica krijgt vandaag om 18 uur een melding op hun Facebook-feed. Maar ook Facebookers die niet getroffen zijn, krijgen een melding. Wat krijgen ze nu precies te zien?

Zijn je gegevens misbruikt?

De ‘gestolen’ gegevens werden op de app
'This is Your Digital Life’ gezet. Via een persoonlijkheidstest heeft Cambridge Analytica toegang gekregen tot de gegevens. Ben je getroffen door het schandaal? Dan zal je een melding krijgen waarin staat dat de app verbannen is, omdat niet enkel jouw data, maar ook die van je Facebook-vrienden gestolen werd. Die kunnen gebruikt worden voor bijvoorbeeld commerciële doeleinden en dat is illegaal. In dit geval zouden de gegevens gediend hebben om onder meer de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 te sturen.

Ook Belgen

De meerderheid van de dupes is Amerikaan, maar ook in België voerden acht mensen de persoonlijkheidstest uit. Hierdoor zijn de Facebook-vrienden van deze acht mensen ook getroffen geweest. De Belgische Privacycommissie werkt momenteel mee aan een Europees onderzoek naar de zaak.

Lees meer

Dit al gelezen?