© EPA

Hoeveel geld verdient Trump per jaar?

8 april 2018

Donald Trump is president en zakenman, maar dat laatste is hij al veel langer. Trump zegt ook altijd dat hij een succesvol zakenman is, maar hoeveel verdient de president van de Verenigde Staten nu eigenlijk? Wel, hier is een indicatie, maar het uiteindelijke bedrag ligt waarschijnlijk nog substantieel hoger.

Elke president moet, voor hij in het Witte Huis gaat wonen, een declaratie maken van hoeveel geld hij én zijn echtgeno(o)t(e) precies verdienen. Ook voor Trump is dat het geval, en hij heeft die opvallend helder ingevuld. Voor bedragen hoger dan vijf miljoen dollar, volstaat het namelijk om gewoon 'meer dan vijf miljoen dollar' in te vullen, toch staat daar bij Trump vaak een getal. En het eindgetal? Zo'n 450 miljoen dollar. Dat is per jaar, uiteraard.

500 bedrijven

Hoe komt Trump aan dat jaarlijkse fortuin? Wel, hij is de eigenaar van zo'n 500 grote en kleine bedrijven. Die zijn minder of meer winstgevend en dat geld gaat uiteraard, uiteindelijk, naar de CEO. Als we kijken naar de top vijf van Trumps winstgevende bedrijven, dan is het vooral zijn golfresort (Doral Golf) in Miami dat geld schept. Zo'n vijftig miljoen dollar brengt het resort elk jaar op.

Staan ook in de top vijf: Trump Ruffin Tower, het 64-verdiepingen tellende luxe-hotel in Las Vegas met vergulde ramen: dat is goed voor nog eens 45 miljoen elk jaar. 40 Wall Street, een wolkenkrabber dat vroeger gekend stond als het Bank of Manhattan-building, vervolledigt de top 3 met iets meer dan 43 miljoen dollar aan jaarlijkse inkomsten. Vervolgens zijn er nog twee golfresorts in Schotland (nr. 5) en Los Angeles (nr. 4) die Trump elk zo'n 20 miljoen dollar per jaar opleveren.

Speeches, investeringen en ... make-up

Dat is uiteraard enkel het (bruto)-inkomen uit de bedrijven die Trump heeft. De president verdient ook nog zo'n anderhalf miljoen, jaarlijks, met speeches. Daarnaast heeft hij ook investeringen die zo'n 43 miljoen dollar opleveren, jaarlijks. Zijn vrouw, Melania Trump, heeft een omzet van zo'n half miljoen dollar per jaar, voor haar make-uplijn. Peanuts in vergelijking met haar man, maar toch niet slecht, denken we dan.

Deze cijfers zijn afkomstig uit een declaratie uit 2016, het laatst beschikbare jaar. Hoe Trumps inkomsten geëvolueerd zijn over de jaren, kunnen we dus nog niet inschatten. Wat we wel zeker zijn, is dat deze cijfers een minimum zijn, geen maximum, en dat ze correct zijn. Liegen op deze aangifte, zou Trump een pak meer dan dollars kunnen kosten: het is strafbaar voor een president om erover te liegen.

Belastingen

Maar steekt Trump elk jaar ook 450 miljoen dollar in z'n zakken? Nee. De belastingen nemen zo'n 35% van z'n inkomen mee. Met de overschot moeten ook de onderhoudskosten en het personeel van al die hotels en golfbanen, betaald worden. Volgens Money Nation zou dat op ongeveer de helft van het bedrag komen. Dat wil zeggen dat Trump ongeveer 150 miljoen dollar zou verdienen, elk jaar. Nog steeds niet slecht, zeker als je weet dat niet voor élk hotel een specifiek bedrag ingevuld werd. Sommige bedragen liggen dus nog substantieel hoger.

Lees meer

Dit al gelezen?