De eerste volledig genderneutrale winkel ter wereld is een feit!

8 april 2018
© The Phluid Project

Man, vrouw, tussenin of niet gedefinieerd: in The Phluid Project moet je er je geen zorgen over maken, want zij zijn de eerste genderneutrale winkel ter wereld. Het gaat niet alleen om kleren die kunnen gedragen worden door mannen en vrouwen: het hele concept is erop gestoeld dat zij je niet laten kiezen tussen man of vrouw zijn. 

Gelijkvloers voor de vrouwen, een mannen- en kinderafdeling op het eerste en dan ondergoed in de kelder: het lijkt de standaardindeling voor kledingwinkels te zijn. Niet zo in The Phluid Project, waar ze zich van genderindelingen niets aantrekken. Want, zoals de naam van de winkel al zegt, gender dat kan best fluide zijn. Vandaar dus het idee: de eerste volledig genderneutrale winkel ter wereld opzetten. In New York City, natuurlijk.

Jezelf zijn, geen gender

Het doel van The Phluid Project is het volgende: "we bestaan om individuen te empoweren om zichzelf te zijn. Om zichzelf openlijk uit te drukken, zonder oordeel of angst, enkel de vrijheid telt. Wij streven ernaar om ideeën uit het verleden uit te dagen en het pad vrij te maken voor een mooie, prachtige toekomst samen."

Dat wil meteen ook zeggen dat de winkel niet gewoon uniseks kleren verkoopt, dat is een concept dat al goed ingeburgerd is. Maar ook de klantendienst, de pashokjes, de mannequins, richten zich op een genderneutraal ideaal. The Phluid Project wil daarmee ook z'n klanten uitdagen om zich los van hun gender uit te drukken, dat is het idee althans.

Genderneutraal?

Of Amerikanen helemaal klaar zijn voor een volledig genderneutrale winkel, is nog maar de vraag. Bij ons kwam er al veel protest toen HEMA besloot om z'n kinderkleding niet langer een label te geven, en ze dus ook uniseks te maken. Nochtans is 't vrij eenvoudig, zeker in het geval van HEMA. De kleren hangen er nog. Je neemt mee wat je leuk vindt. De rest laat je hangen.

Met The Phluid Project breken de eigenaars natuurlijk ook gedeeltelijk de taboes op je anders kleden dan je gender voorschrijft. Eén winkel zal het tij niet doen keren, maar intussen heeft The Phluid Project wel succes!

Lees meer

Dit al gelezen?