© EPA

Vrouwelijke makaken hebben net als wij af en toe een spa nodig om hun stress te verminderen

6 april 2018

Je kent ze wel: de Japanse makaken die in warmwaterbronnen baden om de koude te ontvluchten. Onderzoek toont nu aan dat de vrouwelijke apen dat doen om stress te reduceren en te overleven. En wij voelen ons zo verbonden met deze vrouwtjes!

De Japanse makaken zijn primaten die in extreemkoude, noordelijke gebieden leven. Onderzoekers onder leiding van Rafaela Takeshita van de Kyoto University bestudeerden twaalf vrouwelijke apen in het Jigokudani Monkey Park. De studie werd gepubliceerd in Science Daily.

Het onderzoek

Het was al bekend dat de Japanse makaken baden om zich te verwarmen. Ze nemen namelijk vaker een bad in de winter dan in de zomer.

Om meer inzicht te krijgen in het gedrag van de apen, werd nagegaan hoeveel tijd de dieren spenderen in de warmwaterbronnen en wat de fysieke effecten zijn.

Vrouwen en stressvermindering

Uit het onderzoek blijkt dat de vrouwen langer en vaker baden dan de mannelijke dieren. En dat vooral tijdens de koude winterdagen. De spa reduceert bovendien het stresshormoon.

"Dat wil zeggen dat het warme bad, net als bij mensen, een stressreducerend effect heeft op de apen", zegt Takeshita. Bovendien blijken de dieren zich niks aan te trekken van de 500 dagelijkse bezoekers van het park. Aangenaam, soul mates!

© Giphy

Lees meer

Dit al gelezen?