Nieuwe theorie waarom dino's zichzelf de das omdeden

7 april 2018

De meest gangbare theorie is dat de dinosaurussen uitstierven door de inslag van een 10 km grote planetoïde 66 miljoen jaar geleden in wat nu de Golf van Mexico is. Maar er is nu een nieuw onderzoek dat stelt dat hun lot daarvoor al was bezegeld.

Volgens die wetenschappers van de university of Albany zaten de dino's al lang voor de inslag in de problemen en wel omdat ze er maar niet in slaagden om giftige planten te herkennen die aan het opkomen waren. Plus: hun smaak evolueerde evenmin. Ze ontwikkelden niet de evolutionaire beschermingsmaatregel waarbij een dier leert om het eten van een plant (of vlees) associeert met negatieve gevolgen zoals ziek worden.

Planten werden giftig

De planten zelf waren ook een reden. Die zouden geleidelijk aan nieuwe, giftige technieken hebben ontwikkeld om zich te beschermen tegen onder meer plantenetende dinosaurussen. Hoewel onduidelijk is wanneer de giftige planten exact ontstonden en hoelang het exact duurde voor ze de wereld hadden veroverd, gebeurde dat wel in een periode die overeenkomt met die waarin de dino’s begonnen te verdwijnen.

“De heersende visie is dat dinosaurussen uitstierven door de planetoïde-inslag en suggereert dat de dinosaurussen plotseling verdwenen maar het bewijs laat duidelijk het tegenovergestelde zien: dinosaurussen begonnen lang voor de planetoïde insloeg al te verdwijnen en bleven tot miljoenen jaren erna geleidelijk aan verdwijnen”, concluderen de wetenschappers.

Lees meer

Dit al gelezen?