© getty

Trump stookt nog wat meer, wil blijkbaar per se handelsoorlog uitlokken

6 april 2018

Als antwoord op wat hij een "oneerlijke vergelding" van de Chinezen noemt, gooit Donald Trump nog eens hout op het sluimerende vuur tussen de VS en dat land: hij kondigt nog eens voor 100 miljard extra heffingen aan. Het lijkt wel of Trump echt een handelsoorlog wil uitlokken.

De nieuwe maatregelen zijn een reactie op de heffingen ter waarde van 50 miljard dollar die China woensdag aankondigde op onder meer sojabonen en vliegtuigen. Trump noemt dat "oneerlijke wraak" van de Chinezen.

De Chinezen reageerden met hun heffingen op belastingen die de Amerikanen, ook woensdag, hadden ingesteld 1.300 producten zoals industriële robots en apparatuur voor telecommunicatie. Het Chinese ministerie van Financiën meldde woensdag dat China een importtarief van 25% op 106 Amerikaanse producten zal invoeren. Voor de export van onder meer Amerikaanse sojabonen, auto's, chemicaliën, vliegtuigen en maïsproducten naar China moet dan een extra heffing worden betaald.

De heffing zal ook gelden voor producten zoals whiskey, sigaren, tabak, sinaasappelsap, katoen, sommige soorten rundvlees en producten van plastic. De 106 Amerikaanse producten die extra worden belast, hadden vorig jaar volgens het Chinese ministerie van Handel een totale handelswaarde van 50 miljard dollar.

In de dagen daarvoor probeerden beide landen elkaar ook al te treffen met importheffingen, onder meer op staal.

"Al verloren"

President Trump beschuldigt China ervan staal goedkoop te dumpen op de Amerikaanse markt. Ook zou China Amerikaanse technologie hebben gestolen.

Het is nog niet duidelijk waar de 100 miljard aan nieuwe heffingen vandaan moet komen. Trump wil dat Amerikaanse functionarissen onderzoeken welke Chinese producten geschikt zijn om extra belast te worden.

De Amerikaanse regering gaf tegelijkertijd aan dat het bereid is om met China om de tafel te gaan zitten. "Maar alleen als er serieuze bedoelingen zijn", zei een hoge Amerikaanse regeringsfunctionaris.

De Amerikaanse president Donald Trump stelde eerder deze week expliciet dat de VS volgens hem niet in een handelsoorlog met China is verwikkeld: "We zijn niet in een handelsoorlog met China verwikkeld, die oorlog is jaren geleden al verloren door de dwaze of incompetente mensen die de VS hebben vertegenwoordigd", schreef Trump op Twitter. Zijn experts raadden de president vorige maand vrijwel unaniem af om de importtarieven op staal te verhogen, de actie die de economische wedloop in gang zette.

Lees meer

Dit al gelezen?