Daar is 't mooi weer en daar zijn ineens ook de teken massaal

7 april 2018

Wie de volgende dagen de natuur intrekt, houdt best in de gaten of hij door teken is gebeten. De afgelopen week nam het aantal meldingen in vergelijking met de weken daarvoor al sterk toe. Dat komt omdat teken met warmer weer actiever worden.

Teken komen trouwens niet alleen in bossen en op heidevelden voor, maar ook in parken, speeltuinen en tuinen. Met temperaturen rond en boven de 20 graden de volgende dagen loopt de kans op een tekenbeet sterk toe. De komende dagen wordt vooral in het zuiden, midden en oosten van het land een zeer hoog activiteitsniveau verwacht.

Een tekenbeet kan besmetting met de ziekte van Lyme tot gevolg hebben. Gemiddeld is dat bij 1 op de 50 beten het geval. Teken moeten daarom zo snel mogelijk worden verwijderd. Daarvoor zijn speciale tangetjes te koop.

Twee procent

Een teek kan immers de Borrelia-bacterie bij zich dragen. Wie daarmee besmet raakt, ziet vaak eerst een rode kring of vlek rondom de tekenbeet verschijnen. Als op dat moment behandeld wordt met antibiotica, genezen de meeste mensen zonder dat ze er latere klachten aan overhouden. Mensen die wel ziek worden na een tekenbeet kunnen klachten aan hun zenuwstelsel en hart krijgen. Twee procent van de mensen met een tekenbeet krijgt de ziekte van Lyme.

Teken zijn bloedzuigende parasieten die verwant zijn aan mijten en spinnen. Hun levenscyclus bestaat uit een passief ei-stadium en drie actieve stadia: larve, nimf en adult (volwassen). Voor de ontwikkeling naar een volgend stadium heeft de teek een bloedmaaltijd nodig. Het volledige ontwikkelingsproces neemt gewoonlijk een periode van twee à drie jaar in beslag waarbinnen elk actief stadium eenmalig een gastheer zoekt.

Vooral in Antwerpen, Limburg, Vlaams Brabant en Luxemburg

Teken zitten doorgaans op lage begroeiing zoals lage struiken en grassen. Als een potentiële gastheer (mens of dier) in de buurt komt klampen ze zich vast om vervolgens een geschikte plaats op het lichaam te zoeken om gedurende enkele dagen bloed te zuigen. Een volgezogen teek laat zich op de grond vallen en na een rustperiode start het volgende stadium.

De teken die de ziekte dragen zijn aanwezig in bijna alle arrondissementen van het land maar dat het risico groter is in de provincies Antwerpen, Limburg, Vlaams Brabant en Luxemburg.

Lees meer

Dit al gelezen?