Ineens meer dan tien zwarte gaten ontdekt in het hart van onze Melkweg

8 april 2018

Astronomen hadden ze voorspeld, en nu zijn ze ook echt gevonden in ons eigen melkwegstelsel: supermassieve zwarte gaten in het hart van grote sterrenstelsels die omringd worden door een cluster van zwarte gaten.

In het centrum van onze Melkweg bevindt zich het supermassief zwart gat dat Sagittarius A* wordt genoemd. Maar zoektochten naar zo’n verzameling zwarte gaten nabij Sagittarius A* liepen tot nu op niets uit.

Astronomen hebben nu “een dozijn inactieve röntgen dubbelsystemen” ontdekt, oftewel om zwarte gaten die samen met een ster een dubbelstersysteem vormen. Al deze systemen bevinden zich binnen 1 parsec – ongeveer 3,3 lichtjaar – van Sagittarius A*.

Begin

Afgaand op de wijze waarop deze zwarte gaten over de ruimte verspreid zijn, verwachten de onderzoekers dat er nog honderden van deze zwarte gaten op ontdekking wachten. Daarnaast zouden er ook nog zeker 10.000 geïsoleerde zwarte gaten – dus zwarte gaten die geen deel uitmaken van een dubbelstersysteem – in de nabijheid van Sagittarius A* te vinden zijn.

“De ontdekking bevestigt een belangrijke theorie en heeft vele implicaties,” stelt onderzoeker Chuck Hailey. Bijvoorbeeld voor het zwaartekrachtsgolvenonderzoek. “Het gaat het onderzoek naar zwaartekrachtsgolven significant vooruit helpen, want wanneer je weet hoeveel zwarte gaten er in het centrum van een gemiddeld sterrenstelsel te vinden zijn, kun je beter voorspellen hoeveel zwaartekrachtsgolven er met geassocieerd kunnen worden. Alle informatie die astrofysici nodig hebben, is te vinden in het hart van het sterrenstelsel.”

Belangrijk, want

Rond Sagittarius A* bevindt zich een gas- en stofschijf. Die schijf is dé plek voor het ontstaan van zware sterren die (kort) leven, sterven en vervolgens een zwart gat vormen. Daarnaast zou het supermassieve zwarte gat in onze Melkweg ook zwarte gaten die net buiten deze gas- en stofschijf ontstaan, op een gegeven moment naar zich toe trekken, waardoor zij zich in de nabijheid van het zwarte gat gaan begeven.

De meeste van deze zwarte gaten – die dus of nabij het zwarte gat ontstaan of er naartoe worden getrokken – blijven eenzaam en alleen. Maar er zijn er ook die zich binden aan een passerende ster en deel uit gaan maken van een dubbelsysteem. Astronomen denken al jaren dat er een grote concentratie van deze eenzame en aan sterren gebonden zwarte gaten in de nabijheid van Sagittarius A* te vinden moet zijn.

Lees meer

Dit al gelezen?