John Giannandrea

© Getty Images

Apple kaapt AI-baas van concurrent Google weg om hun assistent Siri te boosten

5 april 2018

Artificiële intelligentie is de toekomst. Zowat alle techbedrijven zetten dan ook alles in het werk om marktleider te worden. Zo kaapte Apple recent de grote man achter de artificiële intelligentie van grote concurrent Google, John Giannandrea, weg. Apple, dat voorlopig Amazon en Google voor zich moet laten als het op AI aankomt, geeft zo eigenlijk z'n achterstand toe. Maar reken maar dat ze met Giannandrea weer klaar zijn om de strijd helemaal aan te gaan.

Met eerst de Mac, dan de iPod, iMac en later ook de iPhone was Apple jarenlang baas in de techwereld. Maar het bedrijf van CEO Tim Cook moest na de dood van bezieler Steve Jobs een pak van die dominantie prijsgeven. Het moest op verschillende vlakken Google, Amazon, Facebook en consoorten laten voorgaan. Beide bedrijven maakten er jaren geleden al een prestigeproject van om marktleider te worden in artificiële intelligentie. En dat lijkt nu zijn vruchten af te werpen.

Grote overwinning voor Apple

Want hoewel Apple met Siri de markt van de personal assistants al snel definieerde (velen schakelden de 'personal assistant' gelijk met Siri) en zo een assistant heeft op 400 miljoen apparaten, moet het toch zijn meerdere erkennen in Amazons Alexa en de Google Assistant. Ook Facebook en Microsoft investeerden zwaar in AI. Apple werd dan ook al snel als het kneusje van de AI-wereld gezien. Iets dat het trotse bedrijf van voormalig topman Steve Jobs natuurlijk pijn deed.

Het was al snel duidelijk door hun geniale search engine dat Google beschikte over fenomenale algoritmes. Met, onder andere, Google Translate bewezen ze eens te meer de baas te zijn als op artificiële intelligentie en machine learning aankomt. Met Alexa was Amazon dan al weer snel de pionier van de home assistants. Apple zal het zelf niet toegeven, maar het loopt hopeloos achter. En dat weet het zelf ook. Daarom stellen ze nu ook alles in het werk om die achterstand in te halen.

Een grote stap daarin is de aanwerving van John Giannandrea. Giannandrea stond jarenlang aan het hoofd van de AI-afdeling van grote concurrent Google. Door de leidinggevende van een concurrent binnen te halen, erkent Apple eigenlijk voor het eerst, zij het onrechtstreeks, echt achter te lopen. Maar in Silicon Valley wordt de acquisitie van Giannandrea als een grote overwinning gezien voor Apple.

'Hoe oud is Google?'

Giannandrea begon in 2010 bij Google. Dat nadat het de start-up Metaweb, waar hij de technisch directeur was, had opgekocht. Metaweb was een perfecte toevoeging voor de search engine van de techgigant.

Zo zorgde Metaweb er bijvoorbeeld voor dat vragen in de zoekmachine automatisch een antwoord kregen in plaats van websites die het antwoord geven. Typ je bijvoorbeeld 'how old is Google' in, dan krijg je als eerste niet een verwijzing naar de Wikipediapagina van Google (waar het antwoord te vinden is), maar geeft het meteen het antwoord op je vraag. Van daar is de stap naar een personal assistant natuurlijk snel gezet.

Google zal vertrek makkelijk kunnen opvangen

Giannandrea is dus een grote naam binnen de sector. Wanneer maandag het nieuws brak dat hij een stap opzij zette bij Google, sloeg dat nieuws dan ook in als een bom. In tijden waarin zowat alle techbedrijven alle beschikbare expertise willen binnenhalen, was er met Giannandrea plots een wel heel grote vis op de markt. Wat de reden was voor zijn vertrek was, bleek pas een dag later. The New York Times was de eerste om het nieuws te brengen: Giannandrea zou Apples "machine learning- en AI-strategie" gaan leiden.

Een grote overwinning voor Apple dus volgens kenners, die wel meteen ook opmerken dat Google weinig zal ondervinden van het vertrek. Met Jeff Dean heeft het meteen een minstens even grote naam als vervanger klaar. Dean was er zowat van in het begin bij bij Google en zou meegewerkt hebben aan een hoop van fundamentele en baanbrekende innovaties.

Het blijft natuurlijk nog koffiedik kijken wat Giannandrea allemaal zal kunnen verwezenlijken bij Apple. Maar één ding is zeker: de sector van de artificiële intelligentie wordt zo weer nog een pak interessanter.

Lees meer

Dit al gelezen?