Akelig: schutter bloedbad school Florida krijgt stapels liefdesbrieven (en geld) van tienermeisjes

31 maart 2018

Nikolas Cruz, de 19-jarige die met een semi-automatisch aanvalsgeweer 17 mensen doodschoot op een school in Florida, wordt overstelpt met honderden liefdesbrieven van (jonge) vrouwen en krijgt volop steunbetuigingen. Mensen sturen hem ook geld op en houden inzamelingsacties voor de pleger van het bloedbad.

Cruz' pro deo-advocaat zegt aan de The South Florida Sun Sentinel dat zijn cliënt "stapels" fanmail krijgt. "Ik schrik ervan, omdat de brieven zijn geschreven door normale tienermeiden uit het hele land", zegt hij. "Het is pervers."

Sommige fans sturen seksueel getinte foto's van zichzelf. Ze voelen zich aangetrokken tot Cruz. "Je ogen zijn prachtig en de sproetjes op je gezicht maken je zo knap", citeert de krant uit een van de brieven. Die is verstuurd vanuit Texas en zat in een envelop, met daarop hartjes en blije gezichten getekend. Het meisje omschrijft zichzelf aan Cruz als "blank met grote, bruine ogen. Ik ben echt mager en heb een 34C-cup."

I’m 18-years-old. I’m a senior in high school. When I saw your picture on the television, something attracted me to you”, schrijft een andere "fan".

Décolleté

Een vrouw uit Chicago stak negen suggestieve foto's van haarzelf bij haar brief, inclusief een schot van haar décolleté, eentje terwijl ze in bikini een ijslolly aan het eten is en een strakke foto van haar achterkant terwijl ze zich vooroverbuigt.

Een groot deel van de brievenschrijvers denkt dat trouwens dat Cruz onschuldig is. Ze willen hem een hart onder de riem steken en sturen ook geld op. Op internet zijn er inzamelingsacties op touw gezet. Armbanden met de tekst "Justice For Nik" zijn te koop voor twee dollar per stuk.

Hashtag #NikolasNeedsOurHelp

Met de hashtag #NikolasNeedsOurHelp krijgt Cruz ook op social media steun. Volgens aanhangers zijn er verklaringen van getuigen die een andere dader beschreven dan Cruz. Fans zouden ook een geheime Facebookgroep hebben opgericht, die inmiddels honderden leden heeft.

De 19-jarige krijgt alle fanmail overigens niet te lezen. Cruz zit in beperking vanwege het risico op zelfmoord. "We hebben hem wel een aantal religieuze berichten, waarin mensen bidden voor zijn ziel, voorgelezen", zegt zijn advocaat. Maar de toegestuurde foto's en liefdesbrieven krijgt Cruz niet onder ogen.

Het is niet uniek dat seriemoordenaars of verdachten van een reeks moorden fanmail krijgen. Sekteleider Charles Manson kreeg bijvoorbeeld ook post van aanhangers. Anders Breivik krijgt ook liefdesbrieven van stille aanbidders. Volgens berichten uit 2015 zou hij er jaarlijks honderden krijgen.

Lees meer

Dit al gelezen?