© EPA

Lichtvervuiling heeft veel bredere impact dan gedacht

31 maart 2018

De lichtvervuiling moet dringend worden aangepakt. De Europese Unie moet op het gebied van buitenverlichting dan ook een strengere regelgeving invoeren. Dat benadrukt Oscar Corcho, professor ontologie aan de Universidad Politécnica de Madrid in Spanje en initiatiefnemer van het project Stars4All, dat bij het bredere publiek aandacht wil stimuleren voor het probleem van de lichtvervuiling.

Corcho wil de Europese autoriteiten aanzetten om de nodige maatregelen te nemen door een online petitie op te zetten. Tegen het einde van dit jaar hoop thij dan de petitie te kunnen voorleggen aan de Europese Commissie.

Gevaarlijke consequenties

Onderzoekers zeggen dat kunstlicht negatieve consequenties kan hebben: "Zo kan de verlichting van de nachtelijke wereld diverse dieren in gevaar brengen. Vogels kunnen bijvoorbeeld gedesoriënteerd raken en bijgevolg botsen met allerlei zaken die door de mens opgetrokken zijn."

"De onwetendheid over de schadelijke consequenties bij de bevolking is groot", benadrukt professor Corcho. Het is dan ook nog steeds een moeilijk probleem om te begrijpen omdat lichtvervuiling niet dezelfde onmiddellijke effecten heeft op dieren zoals bijvoorbeeld pollutie. Toch kan het enorm veel schade aanrichten. Goed nieuws: er zijn eenvoudige oplossingen voor zoals technologische lampen die energie-efficiëntie met duurzaamheid koppelen.

Bijkomende bonus

Ondanks dat de artificiële verlichting van de buitenomgeving op aarde wel al met 2 procent toenam en dus het bewustzijn van het probleem groeit, nemen een andere problemen wel nog toe in omvang. Zo leveren witte led-lampen wel een hogere energie-efficiëntie op maar raken ze tegelijk een breder scala aan lichtgevoelige cellen in verschillende organismen. Verlichting heeft dus behoorlijk wat doordringende ecologische gevolgen. Zo bleek onder andere ook dat de knoppen aan bomen in een helder gebied ruim één week eerder verschenen dan in een donkere omgeving. Volgens de onderzoekers is het dus wel tijd voor sterke bezorgdheid.

Lees meer

Dit al gelezen?