© iStock

Heb je een penis? Check dan dit toch maar even: deze mannen hebben meer kans op kanker

30 maart 2018

Alle mensen zien er anders uit, logisch dus dat je wat er in je onderbroek zit, ook niet aan uitgebreid onderzoek onderwerpt gewoon omdat 't er allemaal niet picture perfect uitziet. Maar als jij ook een stevige kromming hebt in je beste vriend (of de beste vriend van je lief) dan check je toch misschien even of er niks anders aan de hand is.

Je zou het kunnen afschrijven als gewoon een volgende variatie op normaal: elk lijf ziet er uiteindelijk anders uit. Maar mannen met een penis die een extra kromming heeft, laten zich toch beter testen. Voor alle duidelijkheid: 't gaat niet om de normale buiging die een stijve penis krijgt, maar om mensen die de ziekte van Peyronie hebben. Zij zouden meer kans maken op kanker.

Teelbalkanker

De ziekte van Peyronie is niet zo heel zeldzaam: 1 op 500 mannen leidt eraan. Maar wat is het juist? Bij de ziekte van Peyronie maakt de penis een ongewone kromming als hij in erectie is. Dat komt door een opbouw van littekenweefsel, en dat nu blijkt uit onderzoek dat je dan meer kans hebt op maag-, huid- en teelbalkanker.

© Giphy

De studie, die plaatsvond bij 1,5 miljoen mannen, merkt ook op dat het probleem wellicht onderschat wordt. Momenteel staat het cijfer op 1 man op vijfhonderd, maar wellicht zijn dat er substantieel meer. Mannen durven zich al eens schamen, en dat wil zeggen dat ze niet aan hun arts zeggen dat er iets aan de hand is. Vooral als er dan ook geen problemen in de slaapkamer zijn, komt zo'n issue niet zo snel aan bod.

Genetische link

Mannen met de ziekte van Peyronie hebben volgens de studie 40% meer kans op teelbalkanker, 29% meer kans op melanoom (huidkanker) en 40% meer kans op maagkanker. De link tussen de twee is genetisch, zo blijkt. Mensen die de ziekte hebben, delen vaak een set genen die de kans op een urologische kanker vergroot.

Moet je nu in paniek schieten omdat je jongeheer een ietsje andere hoek aanneemt dan je zou verwachten? Nee, maar mocht je dingen merken die veranderen in je lijf, dan passeer je misschien liever vroeger dan later bij de dokter. Better safe than sorry, toch?

Lees meer

Dit al gelezen?