Heeft de Xbox voor het eerst een streepje voor op de PlayStation?

1 april 2018

Spiegeltje aan de wand, PlayStation 4 of Xbox One, welke is de beste gamesconsole in het land? Afgaande op de verkoopcijfers: de PlayStation 4. Afgaande op wat er in de doos zit: pfff, allebei. Maar sinds kort is er een belangrijk argument bijgekomen om je te helpen bij het maken van een keuze: subscription services. Of wie het voortouw neemt in de creatie van een Netflix voor video games. En ... de Game Pass maakt voor het eerst van de Xbox echt een player. En er is meer.

Terwijl PlayStation Now, de dienst van Sony waarmee je games kan streamen, al een poos onder de mensheid is, begint het alternatief van Microsoft, de Xbox Game Pass, nu pas op stoom te komen. Voor wie het niet kent: in beide gevallen betaal je voor een abonnement dat je toelaat om - zolang je lid bent - games te spelen uit een catalogus.

PlayStation Now heeft ondertussen meer dan 600 games in die catalogus zitten. Elke maand wordt er nieuwe content toegevoegd die je meteen kan streamen. Voor "slechts" 14,99 euro per maand. Voor alle duidelijkheid: je streamt, net zoals je dat doet op Netflix. Je kan wel je voortgang opslaan en online met je vrienden spelen, maar de game belandt dus niet op je harde schijf en als je speelt, verbruik je internet. In ons land, waar de providers nog zweren bij middeleeuwse datalimieten, is dat goed om weten.

PlayStation Now kan je trouwens ook gebruiken op je pc of laptop. Je kan daarvoor een gratis app downloaden en verder heb je alleen een breedbandinternetverbinding, een PS-controller en een PS Now-abonnement nodig om te kunnen spelen.

Exclusief en meteen

Xbox Game Pass zit iets anders in elkaar. Je betaalt 9,99 euro per maand en kan dan kiezen uit ondertussen meer dan 100 games die je kan downloaden en spelen - zolang je abonnee bent. Hier belanden die games dus wél op je harde schijf en je moet niet noodzakelijk online zijn om ze te kunnen spelen. Er is nog iets waar de Game Pass zich in onderscheidt: Microsoft heeft onlangs de beslissing genomen om al z'n games die exclusief op Xbox verschijnen effectief meteen in het aanbod te steken. Zoals Sea of Thieves, en straks State of Decay 2 en Crackdown 3 En de volgende Forza. Of Gears of War.

Daarmee heeft het deze propositie mogelijk gemaakt: je bent goedkoper af om een Game Pass te nemen voor zes maanden dan om bijvoorbeeld kaskrakers als Sea of Thieves te kopen. En da's dan nog maar één van de straks 200 games. Het aanbod van PlayStation Now is misschien groter, puur kwalitatief bekeken is het zeker niet beter. Integendeel: de meeste games zijn nog altijd PS3-titels, en Sony is zeker niet van plan om bij launch blockbusters in het pakket te gaan steken.

Daar komt bij dat in de Game Pass nu al een aantal titels zitten die 4K- en HDR-upgrades hebben gekregen voor het geval je een Xbox One X hebt, de nieuwste en krachtigste console van het moment. Daar komt bij dat Microsoft met die Xbox One X wel degelijk de krachtigste console heeft momenteel, eentje die native 4K aankan, maar die bijvoorbeeld ook leuke extraatjes als een standaard 4K-Blu Ray-speler aan boord heeft.

De toekomst

Maar wat misschien belangrijker is dan dat allemaal, is dat we stilaan een goed beeld krijgen in welke richting gaming zal gaan. Denk: Netflix en Spotify. En cloud.

Microsoft is daar momenteel heel zwaar op aan het inzetten. Het heeft een speciale gaming cloud-divisie opgericht. Microsoft heeft de jongste jaren ook een aantal gaming-gerelateerde bedrijven overgenomen die belangrijk zijn voor z'n cloud-ambities. Havok in 2015, Simplygon in 2017, PlayFab onlangs.

"We geloven dat er 2 miljard gamers in de wereld zullen zijn, en ons doel is om elk van hen te bereiken", zeggen ze bij Microsoft vol vertrouwen. Een deel van de strategie is abonnementsdiensten zoals de Xbox Game Pass. Maar een om de Netflix voor videogames te worden is iets meer nodig en precies daar zijn ze bij Microsoft blijkbaar nu mee bezig: de mogelijkheid om games niet alleen naar Xboxen te streamen of Windows pc's, maar naar alle apparaten. Dat klinkt absurd, maar, het wordt bij Microsoft bevestigd: "We zijn op zoek naar manieren om die inhoud beschikbaar te maken voor iedereen, ongeacht op welk apparaat."

Lees meer

Dit al gelezen?