Het Hemels Paleis stort neer op aarde dit weekend. Maar waar?

29 maart 2018

Het Chinese ruimtestation Tiangong-1 gaat neerstorten, waarschijnlijk ergens tussen vandaag en maandag. Maar waar "Het Hemels Paleis", een ruimtelaboratorium  dat zo'n 8,5 ton weegt en zo groot is als een bus gaat terechtkomen, is een raadsel.

Volgens ESA, de Europese Ruimtevaartorganisatie, zitten vooral Noord-en Zuid-Amerika, Afrika, Australië en Zuid-Azië in de gevarenzone. "De fysica is in ieder geval in het voordeel van Europa", luidt het daar.

Vandaag zouden er nauwkeurigere voorspellingen komen, die de zone waar ruimtepuin gaat vallen kunnen pinpointen tot een gebied van zo'n 1.000 kilometer bij tientallen kilometers breed.

Tiangong-1 ("Het Hemels Paleis") is het eerste ruimtestation van China. Het werd in 2011 gelanceerd in een baan om de aarde als onderdeel van een ambitieus ruimteprogramma. Het ruimtelaboratorium weegt zo'n 8,5 ton en heeft ongeveer de afmeting van een bus.

Het ruimtevaarttuig zou oorspronkelijk in totaal twee jaar operationeel zijn. Maar de missie werd steeds verlengd, totdat in maart 2016 de controle over het station werd verloren. Althans dat claimt ESA. Volgens persbureau Reuters zei een van de Chinese makers eerder dit jaar dat Tiangong-1 nog volledig onder controle was.

Peking is er nu in ieder geval van overtuigd dat het einde nadert voor het hemelse paleis. Chinese wetenschappers kwamen maandag tot de conclusie dat het ergens tussen zaterdag en woensdag de dampkring bereikt.

Bliksem

België zou ver buiten de impactzone liggen, als er al iets valt. Want dit soort ruimte-objecten zijn sowieso niet gebouwd om een wederinbreng in de dampkring te overleven. Het grootste gedeelte van het hemelse paleis, zo niet alles, zal opbranden in de dampkring.

Er komt gemiddeld elke twee weken wel een satelliet of -onderdeel van ongeveer 100 kilo terug in de dampkring terecht. Maar de kans dat iemand geraakt wordt door een stuk ruimtepuin is dan nog een miljoen keer kleiner dan de kans dat je door de bliksem wordt geraakt.

De Tiangong-1 valt met een gewicht van acht ton in de categorie "groot, maar niet uniek". Het grootste object ooit was het Russische ruimtestation Mir. Dat woog ruim 120 ton en de meeste brokstukken kwamen in de Grote Oceaan terecht.

Lees meer

Dit al gelezen?