© getty

Trump gaat nu z'n lijfarts belangrijke ministerpost geven

29 maart 2018

Donald Trump wil z'n persoonlijke arts de post van minister van Veteranenzaken geven. Gisteren ontsloeg hij David Shulkin. Het vertrek van Shulkin is de zoveelste wijziging in de regering van Trump. Eerder deze maand moest Rex Tillerson als minister van Buitenlandse Zaken nog het veld ruimen. Nooit eerder wisselde het personeelsbestand van een Amerikaans presidentschap zo snel als onder Trump.

Veteranenzaken is overigens niet onbelangrijk in de VS. Bij The United States Department of Veterans Affairs (VA) werken meer dan 375.000 mensen en het heeft een budget van rond de 275 miljard euro.

Volgens Amerikaanse media was Trump al langer ontevreden over Shulkin. De positie van de 58-jarige Shulkin was volgens insiders onhoudbaar geworden. Shulkin kwam negatief in het nieuws omdat hij onder meer zijn medewerkers zou hebben laten liegen zodat zijn vrouw kon reizen op kosten van de regering.

In een verklaring zei Trump dat hij alle waardering had voor het werk van Shulkin. "Hij is een voorvechter geweest voor veteranen door heel het land en ik ben dankbaar voor zijn diensten."

Robert Wilkie, onderminister van Defensie, neemt tijdelijk de honneurs waar als minister van Veteranenzaken. Trump zal Jackson, die al sinds George W. Bush de presidentsdokter is, binnenkort nomineren als de nieuwe minister. Trump heeft Shulkin ontslagen en wil hem vervangen door Ronny Jackson, zijn persoonlijke arts in het Witte Huis.

Jackson is een achteradmiraal bij de Amerikaanse marine (vergelijkbaar met divisieadmiraal bij ons, de op één na laagste vlagofficier, boven flottielje-admiraal en onder vice-admiraal).

Grapjes en god

Jackson is als presidentsdokter de persoonlijke lijfarts van Trump. "Als admiraal is Jackson hooggekwalificeerd en goed getraind. In dienst van ons land heeft hij met eigen ogen gezien welke geweldige opofferingen onze veteranen hebben gedaan. Hij weet als geen ander hoeveel ons geweldige land bij hen in het krijt staat", lichtte Trump zijn keuze als nieuwe minister van Veteranenzaken toe.

Maar Jackson krijgt de post wellicht omdat Trump hem als een goeie vriend is gaan zien. Jackson, die ze in het Witte Huis "Dr. Ronny" noemen, reist regelmatig met Trump, en de mannen hebben een band ontwikkeld. Jackson checkt minstens één keer per dag de president en de dokter verblijft meestal bij hem de woonvertrekken van het Witte Huis. Volgens ambtenaren in het Witte Huis "maakt Jackson grapjes met Trump, wat de president leuk vindt". En Trump vertelt zijn vrienden vaak "hoe slim" Jackson is.

Jackson steeg vooral in de achting van Trump toen hij op 16 januari tijdens een persconferentie vertelde dat Trump "uitstekende genen" had. (“I told the president that if he had a healthier diet over the last 20 years, he might live to be 200 years old. He has incredibly good genes, and it’s just the way God made him.”)

Jackson was ook degene die beweerde dat Trump mentaal nog "heel scherp" was en perfect scoorde op deze test:

Dit al gelezen?