© iStock

Wat hebben popsterren eigenlijk met aliens?

26 maart 2018

Raar feitje: popmuzikanten over alle subgenres heen hebben altijd al een fascinatie gehad met aliens. Sommigen geloven zelfs echt dat er buitenaards leven is dat ons aardbolletje in de gaten houdt. Hoe valt dit fenomeen te verklaren? De drugs? Te veel tijd? Deze popsterren geloven in aliens.

Popidolen en aliens. Al sinds jaar en dag zijn de twee fenomenen met elkaar verweven. Denk maar aan songtitels zoals Alien Orifice van Frank Zappa, Girl from Mars van Ash, Loving The Alien van David Bowie of Third Stone from the Sun van Jimi Hendrix.

Waar die fascinatie van popsterren met aliens vandaan komt, staat open voor discussie. Onlangs maakte de Britse Kids in America-zangeres Kim Wilde nog bekend dat ze in aliens gelooft. Haar meest recente plaat, die deze maand uitkwam, heet ‘Here Come the Aliens’ en is geïnspireerd door haar ontmoeting met een buitenaardse kracht in 2009. Dat vertelt Wilde aan de BBC. Ze had het over “een mind-blowing ervaring” na een nacht in het ziekenhuis met haar zoontje.

‘s Nachts trok Wilde de tuin in en toen gebeurde het: “Ik keek naar de lucht en zag een gigantisch, fel licht achter een wolk. Het was feller dan de maan, maar gelijkaardig aan het licht van de maan. Ik verwittigde mijn man en een vriend en we probeerden te zien wat de bron van het licht was.”

“Plots begon het heel snel te bewegen tussen 11 en 1 uur ongeveer. Wanneer het licht bewoog, waren er ook vreemde verschuivingen in de lucht. Maar het was stil. Absoluut stil.”

Tom DeLonge (ex-Blink 182)

Wat een adembenemend verhaal. Ook ex-Blink 182-gitarist Tom DeLonge gelooft in aliens en hij leverde deze maand nog ‘bewijzen’. Momenteel staat DeLonge aan het hoofd van een organisatie met de naam To The Stars Academy of the Arts and Sciences, die het bestaan van Ufo’s onderzoekt. Eerder deze maand gaf de organisatie beelden vrij waarin een object te zien is dat volgens DeLonge een Ufo is.

In februari 2015 zei DeLonge nog het volgende aan een reporter van het Amerikaanse entertainmenttijdschrift Paper Magazine: “Je moet het begrijpen. Ik ben hier al lang mee bezig. Ik hebben bronnen van de regering. Mijn telefoon is afgeluisterd. Ik heb veel rare dingen gedaan in deze industrie. Mensen zouden me niet geloven als ik het zou vertellen.”

Robbie Williams

Eenmaal popsterren door het ‘Ufo virus’ gebeten zijn, laat het niet meer snel los. Zanger Robbie Williams contacteerde in 2008 nog de documentairemaker Jon Ronson om een conferentie te houden over ontvoeringen door aliens. Ronson heeft het boek ‘The Men Who Stare at Goats’ geschreven, waarin hij een reeks theorieën uit de doeken doet over de regering en paranormale verschijnselen.

“Ik wil geen ontkenning horen, want ik wil erin geloven”, zou Williams destijds tegen Ronson gezegd hebben. Dat gebeurde allemaal in de periode waarin Robbie Williams zich teruggetrokken had uit de spotlights. Een jaar later scheerde Williams zijn conspiracy theorist-baard af en begon hij weer vrolijk de popster uit te hangen.

Demi Lovato en Katy Perry

Dan zijn er nog de uitspraken van Demi Lovato (“Hoe egocentrisch zouden we zijn, als mensen, om te geloven dat we de enige levende dingen in het universum zijn?”) en die van Katy Perry (“Ik kijk naar boven, naar de sterren, en ik vraag me af: hoe zelfingenomen zijn we om te geloven dat we de enige levensvorm zijn?”).

Bijna plagiaat zou je denken.

Ufo-koning David Bowie

Maar onovertroffen ufo-koning onder de popsterren is ongetwijfeld David Bowie. Als jonge tienerknaap bracht Bowie al een ufo-krantje uit met zijn vrienden. Hij spotte naar eigen zeggen voor het eerst een ufo in Londen in 1967.

Eén van de laatste projecte die hij onder handen nam, voor zijn dood in 2016, was een musical rond science fiction-elementen en buitenaards leven. Hij zou z’n inspiratie deels gehaald hebben bij de film ‘The Man Who Fell To Earth’ uit 1976, waarin hij zelf een alien speelde, die de aarde bezocht.

Bovendien heeft Bowie in 1999 in een interview met Jeremy Paxman op Newsnight al lachend gezegd dat de aliens al geland waren. Bowie beweerde dat het internet eigenlijk “een buitenaardse levensvorm was”: “Het is hun leven op Mars. Ja, het is hier net geland.”

Had Bowie gelijk? Het internet beheerst tegenwoordig écht ons dagelijks leven en we zoeken naar manieren om minder informatie aan dit ‘buitenaards opperwezen’ door te spelen. Of Misschien was het toch gewoon de drugs.

Lees meer

Dit al gelezen?