© Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory

NASA gaat binnenkort naar de zon en jij kan 'meereizen'

26 maart 2018

Na missies naar de maan en Mars gaat NASA binnenkort voor het eerst dichter dan ooit bij de zon komen. Met deze missie willen ze antwoord krijgen op enkele vragen of de werking van de zon. En ook jij kan mee!    

Deze zomer stuurt NASA de Parker Solar Probe (PSP) de ruimte in, met als missie de zon beter te begrijpen. Het is voor het eerst dat er een ruimteschip zo dicht bij de zon zal komen. Het is wel allemaal minder gevaarlijk dan het klinkt, want het ruimtetuig zal, natuurlijk, onbemand naar de zon vliegen. Maar net zoals met hun vorige missie naar Mars kan het publiek mee.

NASA geeft je de kans om deel te nemen, je kan je inschrijven en dan gaat je naam mee op een microchip. Je hebt nog tijd tot 27 april om je in te schrijven. De Parker Solar Probe zal tot op ongeveer 6 miljoen kilometer van de zon komen. Om daar te geraken zal de PSP ongeveer 142 miljoen kilometer moeten afleggen.

Doel van de missie

De lancering van de PSP wordt een historisch event voor NASA. Het zal een regio verkennen die nog nooit is verkend door de mensheid. Het doel van deze missie is om zo dicht mogelijk bij de zon te komen, die te bestuderen en kijken welke effect het heeft op ons zonnestelsel. PSP moet ook data verzamelen die in de toekomst kan helpen bij het voorspellen van zware weersomstandigheden.

Verder wil NASA antwoord krijgen op twee vragen: waarom het buitenste laag van de zon (de corona) veel warmer is dan de onderliggende fotosfeer en hoe de zonnewind wordt versneld. De enige manier om die dingen te weten te komen is om zo dicht mogelijk te komen. “This incredible spacecraft is going to reveal so much about our star and how it works that we've not been able to understand,” zegt wetenschapster Nicola Fox van het John Hopkins Applied Physics Laboratory dat ook meewerkt aan de missie.

Wil je meereizen? Bekijk dan hier wat je moet doen.

Lees meer

Dit al gelezen?