© iStock

In San Francisco mag geen bont meer worden verkocht

22 maart 2018

De Amerikaanse stad San Francisco voert begin volgend jaar een verbod op de verkoop van dierlijk bont in. Dat heeft de gemeenteraad van San Francisco unaniem beslist.  San Francisco wordt met de beslissing de eerste grote Amerikaanse stad die de verkoop van bont zal verbieden.

Met de maatregel bevestigt de stad ook zijn reputatie als diervriendelijke gemeenschap. De voorraden die de handelaars op dit ogenblik al hebben opgeslagen, mogen nog wel tot eind volgend jaar worden verkocht. In de regio voerden eerder ook al West Hollywood en Berkeley een verbod op de verkoop van bont in.

Handelaars niet blij

Het verbod geldt op elk product dat op basis van dierlijk bont is vervaardigd. Wayne Hsiung, oprichter van de dierenrechtenorganisatie Direct Action Everywhere, spreekt over een historische mijlpaal. Het verbod zal volgens hem wereldwijd tot een nieuwe golf van regelgeving rond dierenrechten leiden.

Een aantal handelaars hebben echter al hun ongenoegen laten blijken. Zij klagen dat de overheid het hen steeds moeilijker maakt om hun commerciële activiteiten uit te voeren. Skip Pas, chief executive officer van de groep West Coast Leather, benadrukt dat een dergelijke beslissing niet door de gemeenteraad zou mogen worden genomen, maar aan de volledige bevolking zou moeten worden voorgelegd.

Mark Farrell, burgemeester van San Francisco, heeft al gezegd de nieuwe regelgeving te zullen ondertekenen. San Francisco is genoemd naar Franciscus van Assisi, de patroon van de dieren. “De stad staat bekend voor een sterk sociaal geweten, dat vaak zelfs tegen de commerciële belangen en de interesses van het zakelijk ondernemen ingaat,” geeft de Amerikaanse krant USA Today aan.

“Twee jaar geleden voerde de stad ook al een betaald ouderschapsverlof in, waarbij werkgevers verplicht werden na de geboorte van een kind aan hun medewerkers zes weken volledig betaald verlof toe te staan. Ook de verkoop van sigaretten met menthol en andere aroma’s werd verboden."


Modesector

Katy Tang, in San Francisco schepen van dierenbescherming, benadrukt dat voor de bontproductie jaarlijks vijftig miljoen dieren worden gedood. Tang slaagde er eerder al om shows met exotische dieren te laten verbieden. Ook de verkoop van honden en katten in dierenwinkels is in de stad aan strenge beperkingen onderworpen.

Volgens de San Francisco Chamber of Commerce zullen een vijftigtal handelaars door de nieuwe regelgeving worden getroffen. De activiteit zou een omzet van minstens 40 miljoen dollar per jaar genereren. De verkoop van tweedehands en gebruikt bont blijft wel toegelaten. Het stadsbestuur zegt dat de lokale economie weinig impact zal ervaren van het verbod.

Ook modebedrijven zoals Gucci, Michael Kors en Versace hebben recent gezegd op termijn van het gebruik van bont helemaal te zullen afstappen.

Lees meer

Dit al gelezen?