© EPA

Heel Zweden wapent zich tegen Russische inval

19 maart 2018

Bij een eventuele militaire aanval vanuit Rusland wil Zweden zijn volledige bevolking mobiliseren. Dat blijkt uit plannen die door een speciale Zweedse commissie voor landsverdediging, begin vorig jaar opgericht, voor de defensie van het land worden voorbereid. Daarbij wordt zwaar weerwerk gegarandeerd.

Zweden vreest een prioritair doelwit te zijn voor de Russische militaire agressie. Het land is net als Finland geen lid van de Navo en moet dus voor zichzelf zorgen. Om dat zorgvuldig te kunnen doen rekent Zweden op de volledige bevolking.

Drie maanden standhouden

Zweden had tijdens de Koude Oorlog al zwaar geĆÆnvesteerd in zijn militaire investering maar na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie konden de inspanningen worden afgebouwd. Nu de relaties tussen Rusland en het Westen opnieuw serieus afgekoeld zijn, wil Bjorn von Sydow, hoofd van de Zweedse commissie voor landsverdediging, opnieuw zijn nationale defensie versterken. Hij zal daarvoor op de volledige bevolking en infrastructuur beroep doen.

Met de plannen zou Zweden gedurende drie maanden tegen Russische militaire agressie bestand moeten zijn. Voor onder andere medische zorgen en schuilplaatsen zal er beroep gedaan worden op de bevolking. Potentiƫle agressors zullen zich ervan bewust moeten zijn dat ze op zeer sterk verzet van Zweden mogen rekenen, net zoals tijdens de Koude Oorlog.

Lees meer

Dit al gelezen?